Az év utolsó munkanapjának utolsó óráiban társadalmi egyeztetésre bocsátották a tanárok béremelését

2023. december 29. – 20:28

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek este hagyományos hírtemető, a hagyományok szerint ilyenkor szokás nyilvánosságra hozni a kellemetlen híreket. Most az év utolsó péntek estéje van, várható volt tehát, hogy a kormány most is elsüt egy-két meglepetést. A Belügyminisztérium például most bocsátotta társadalmi vitára a tanárbéremelés koncepcióját, amire kegyesen bő egy hetet adott, akinek észrevétele van, január 6-ig teheti meg a kormányzati honlapon.

A tanárbéremelés koncepciójából kiderül, hogy a kormány koncepciója szerint a tanárbérek emelés útján fognak emelkedni. A koncepció részeként megállapítják, hogy 2024-ben az előzetes számítások szerint a diplomások átlagbére 936 513 forint lesz, ezért a kormány célja, hogy a pedagógusok, akik ugye diplomások is, átlagban legalább 672 416 forintot keressenek. A koncepció szövegéből sehol se derül ki, hogy bruttó vagy nettó bérről van-e szó.

A koncepció részeként a pályakezdő gyakornokok illetményét január elsejével 528 800 forintban határozzák meg, ennek figyelembe vételével pedig a pedagógusok életpályájáról szóló törvény bértáblájának sávjait úgy határozták meg, hogy a legalacsonyabb, „pedagógus I.” besorolásba esők bére is legalább 538 000 forint legyen. A mesterfokozatú pedagógusok bére ettől +2 százalékkal térhet el, a természettudományos tárgyakat oktatóké pedig további +4 százalékkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!