A rendőrség szerint nem bűncselekmény, hogy a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedély nélkül üzemelt

2023. december 28. – 12:18

Másolás

Vágólapra másolva

A Pest megyei rendőrség szerint nem történt bűncselekmény a gödi Samsung-gyár ügyében, így az ismeretlen tettes ellen folyó nyomozást megszüntették – írja a Hvg.hu.

A rendőrséghez azok után került az ügy, hogy Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője októberben Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult írásban a „Van-e felelőse a súlyosan környezetromboló gödi akkumulátorgyár működtetésének és a működés eltűrésének?” kérdéssel.

A Pest Megyei Kormányhivatal korábban környezetvédelmi felülvizsgálatot rendelt el a Gödön működő akkumulátorgyárban. Az akkori döntés oka az volt, hogy a Samsung telephelyén létesülő második gyáregység nagy teljesítményű hőtermelő kazánjának felépítése előtt a cég nem szerezte meg a kötelező környezethasználati engedélyt.

A képviselő szerint a gyár így öt évig környezethasználati engedély nélkül üzemelt, a működését a vizsgálat idejére sem függesztették fel és nem is korlátozták. A gödi Samsung-gyár azóta megkapta 2033-ig érvényes környezethasználati engedélyét, ezért ebben az időszakban zavartalanul működhet.

A rendőrségi határozat a visszamenőleges, engedély nélküli üzemelésről azt állapította meg, hogy a vizsgálat nem tárt fel olyasmit, ami környezetkárosítás bűncselekményére utalna.

Az akkumulátoriparról szóló cikksorozatunkban korábban részletesen foglalkoztunk azzal, hogy a gödi Samsung-gyárat az elmúlt években számtalanszor megbüntették, amiért nem tartotta be a tűzvédelmi, iparbiztonsági, munkavédelmi és építési szabályokat. A bírságok többnyire 2-3 milliósak voltak, miközben az állam több tízmilliárddal támogatja a céget.

A gödi gyár a Vácon élők életére is hatással van: korábban beszámoltunk arról a lakossági fórumról, amit azután hirdettek meg a városban, hogy a gyár szennyvizét a váci víztisztítóba szállító vezeték megrepedt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!