Polt Péter feljelentésnek vette, és a rendőrségnek küldte el a gödi akkugyárról szóló parlamenti kérdést

2023. október 30. – 17:39

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn adott választ Polt Péter legfőbb ügyész a DK-s Vadai Ágnes „Van-e felelőse a súlyosan környezetromboló gödi akkumulátorgyár működtetésének és a működés eltűrésének?” című írásbeli kérdésére. A Demokratikus Koalíció (DK) képviselőnőjének kérdését a legfőbb ügyész feljelentésként értékelte, ezért azt elbírálásra továbbküldte az ügyben illetékes Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak.

Vadai még október 12-én küldte el az említett írásbeli kérdést Polt Péternek. Ebben felhívta a figyelmet arra, hogy az Átlátszón megjelent oknyomozó cikk szerint a gödi Samsung-gyárnak nincs környezethasználati engedélye.

A településen a Samsung beruházása 2018 óta folyamatosan működik és terjeszkedik, jelenleg a létesítés nyolcadik üteme zajlik. Eddig azonban a hatóság hat alkalommal azt állapította meg, hogy a beruházásnak nem lesz jelentős környezeti hatása, ezért nem szükséges a hatásvizsgálat és a környezethasználati engedély megszerzése sem.

2020-ban – a második gödi Samsung-gyár építésekor – már előírták, hogy környezethasználati engedélyt kell szereznie a beruházásnak a létesítendő kazánok kiemelkedően magas hőteljesítménye miatt. A DK-s képviselőnő arra emlékeztet, hogy a kazánok anélkül épültek meg, hogy a Samsung azokra megszerezte volna a környezethasználati engedélyt. A hatóság ezután 2022 decemberében így is megadta rájuk a működési engedélyt.

Vadai Ágnes az alábbi részkérdéseket tette fel Polt Péternek:

  • Nem valósít-e meg bűncselekményt a környezethasználati engedélyezési eljárás előírásának elmulasztása?
  • Nem valósít-e meg bűncselekményt a később előírt engedély megszerzésének elmulasztása, és a kazánok mulasztás ellenére történt üzembe helyezése?
  • Nem valósít-e meg bűncselekményt az engedély nélkül épített és működtetett létesítmények használatba vételének engedélyezése?
  • Nem merül-e föl az ügyben a hivatali visszaélés, a vesztegetés, és a vesztegetés elfogadása bűntettének gyanúja?
  • Folytatnak-e vizsgálatot ezekben az ügyekben?

Polt Péter a képviselőnő egész írásbeli kérdését feljelentésként értékelte, így azt továbbította elbírálásra a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak.

A gödi Samsung-gyár működése környezetvédelmi szempontból nagyon problémásnak tűnik. Ahogy arról korábban írtunk, a Göd-ÉRT Egyesület tagjai közel 100 kérdést tettek fel a gyárral kapcsolatban a legutóbbi, nem nyilvános közmeghallgatáson, ezekre azonban nem kaptak válaszokat a városvezetőktől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!