A Kúria szerint mégis be kell fizetnie a szolidaritási adót a fővárosnak

2023. december 21. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva

A Kúria hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla korábbi döntését, amely szerint a fővárosnak nem kell befizetnie a szegényebb településeket segítő szolidaritási hozzájárulást, amíg a pere le nem zajlik – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán. A döntés értelmében az államkincstár azonnal leemelheti az összeget a főváros számlájáról, írja a Világgazdaság.

Budapestre 2023-ban 58 milliárd forint szolidaritási adó hárul, ebből Karácsony Gergely főpolgármester csak 33 milliárdot tartott jogosnak. Miután a Fővárosi Ítélőtábla által megítélt azonnali jogvédelem október 17-én lejárt, a Kúria hatályon kívül helyezte az ítélőtábla határozatát, és teljes egészében elfogadta a Magyar Államkincstár fellebbezésében leírt indokokat, azaz hogy a kincstár idáig is jogszerűen szedte be a főváros adótartozását. „Karácsony Gergelyt tehát bírósági végzés szerint ideiglenesen sem illeti meg védelem az adófizetés alól, be kell tartania a törvényeket, és meg kell fizetnie a szegényebb településeket segítő szolidaritási hozzájárulást” – írta a Facebook-poszt alatti kommentben a pénzügyminiszter.

A főpolgármester korábban úgy fogalmazott: mivel jogerős bírósági döntés mondta ki, hogy a kormány nem vehet le több pénzt a főváros számlájáról, és hogy a fővárosi közszolgáltatások további zavartalan működése előrébb való, mint a jogilag is vitatott kormányzati sarc kifizetése, az inkasszált 5,5 milliárd „egyszerű lopás, és hatalommal való visszaélés”.

A szolidaritási hozzájárulás miatt még tavasszal ment perre a főváros a kormány ellen, a bíróság első fokon elutasította kérelmüket, azonban a főváros másodfokra vitte az ügyet, és emellé kapták meg idén szeptemberben a bírósági jogvédelmet.

A Kúria döntésével kapcsolatban kérdéseket küldtünk Karácsony Gergelynek. Amennyiben válaszokat kapunk, cikkünket frissítjük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!