Kilép az Index a Magyar Lapkiadók Egyesületéből

2023. december 14. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

„A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) nem képviseli megfelelően a szervezet tagvállalatainak, így az Index.hu Zrt. érdekeit, ezért a szervezetben meglévő tagságunkat a jövőben nem hosszabbítjuk meg” – írta honlapján az Index.

Közleményükben azt írják, már második alkalommal fordult elő, hogy a hazai médiavállalatokat tömörítő MLE vezetése megkerülte tagságát a piaci állásfoglalások kiadásakor. A Magyar Lapkiadók Egyesülete a szuverenitásvédelmi törvénnyel kapcsolatban adott ki állásfoglalást, amiben azt írták, a törvény kiszolgáltatottá teszi a médiát és korlátozza a sajtószabadságot.

Szerda este a Mediaworks is reagált közleményben arra, hogy Kovács Tibor MLE-elnök levélben fordult Novák Katalinhoz, hogy a köztársasági elnök ne írja alá a sajtószabadságot és a szabad véleménynyilvánítás szabadságát sértő törvényt. A közleményben azt írták, az elnökség jóváhagyása nélkül ilyen akciót nem hajthat végre az MLE elnöke.

A februártól felálló Szuverenitásvédelmi Hivatal bárkit ellenőrizhet, aki a felfogásuk szerint az ország szuverenitását sérti. Akár a média is beletartozhat ebbe a körbe, hiszen a törvény nem határozza meg pontosan, kiket vizsgálhat az új hatóság. Mindez az MLE szerint kiszolgáltatottá teszi a szerkesztőségeket, egy esetleges vizsgálattal pedig megszűnhet az újságírói forrásvédelem.

A kedden elfogadott törvény ellen a független szerkesztőségek (köztük a Telex) és civil szervezetek is tiltakoztak. Korábban az Európa Tanács emberi jogi biztosa kérte a kormánypártoktól, hogy ne fogadják el a szuverenitásvédelmi törvényt, az ellenzék saját javaslatot nyújtott be helyette, David Pressman amerikai nagykövet pedig az orosz ügynöktörvényhez hasonlította az új jogszabályt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!