Milliókat fizetett amerikai lobbistáknak a Batthyány Lajos Alapítvány, hogy jó színben tüntessék fel az Orbán-kormányt

2023. december 14. – 14:45

Másolás

Vágólapra másolva

Egy amerikai jogvédő szervezet szerint a magyar kormány három amerikai jobboldali lobbistának is több millió forintot fizetett ki a Batthyány Lajos Alapítványon (BLA) keresztül azért, hogy a cikkeikben pozitívan tüntessék fel az Orbán-kormány intézkedéseit.

A Southern Poverty Law Center (SPLC) jogvédő szervezet 13 olyan szerződésről ír, amelyek szerint Christopher Rufo konzervatív aktivista, Michael O'Shea jobboldali író és Jeremy Carl, a Claremont Institute konzervatív agytröszt vezető munkatársa arról kötött szerződést, hogy az amerikai médiába írjanak pozitív cikkeket az Orbán-kormányról és intézkedéseiről, példaként állítva azokat az amerikai jobboldal elé.

Az SPLC megszerezte a szerződéseket, amelyekből többek között az is kiderült, hogy Christopher Rufo egy háromhetes magyarországi tanulmányút alatt 35 000 dollárt (12,41 millió forintot) kapott a BLA-tól. A szerződések szerin a három amerikai lobbista munkája nemcsak kutatásra, hanem az amerikai belpolitikai nyilvánosság befolyásolására és hálózatépítésére is irányul.

A jogvédő szervezet szerint a három lobbistának az amerikai törvények szerint várhatóan regisztráltatnia kell magát külföldi ügynökként.

A szerződésekhez az Átlátszó is hozzájutott, az oknyomozó portál azt írja, hogy a Batthyány Lajos Alapítvány által fenntartott Danube Institute is milliókat fizetett ki amerikai közszereplőknek az elmúlt évben.

Az 1991 óta működő Batthyány Lajos Alapítványt három éve alakította át a kormány közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá, akkor tőkejuttatásban is részesült, hogy rendelkezzen a vagyonkezelő alapítványokra előírt tőkeminimummal. Tavaly ez az alapítvány adott kétmilliárd forintot az Alapjogokért Központra, és a BLA tartja fenn a Danube Institute-ot is.

A Guardian a hét elején írta meg, hogy Orbán Viktor szövetségesei zárt ajtók mögött tárgyalnak majd a republikánusokkal Washingtonban, hogy szorgalmazzák az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai támogatás megszüntetését. A lap úgy tudja, hogy a Magyar Külügyi Intézet tagjai – akik előtt Orbán épp a napokban tartott beszédet – és a washingtoni magyar nagykövetség munkatársai is részt vesznek a konzervatív Heritage Foundation thinktank által szervezett kétnapos rendezvényen.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!