Guardian: Orbánhoz közeli emberek egyeztetnek republikánusokkal az ukrajnai támogatás felfüggesztéséről

2023. december 10. – 22:03

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor szövetségesei zárt ajtók mögött tárgyalnak majd a republikánusokkal Washingtonban, ahol szorgalmazzák az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai támogatás megszüntetését – értesült a Guardian.

A lap úgy tudja, hogy a Magyar Külügyi Intézet tagjai – akik előtt Orbán épp a napokban tartott beszédet – és a washingtoni magyar nagykövetség munkatársai is részt vesznek a konzervatív Heritage Foundation thinktank által szervezett kétnapos rendezvényen.

Az első nap panelbeszélgetéseket tartanak majd az ukrajnai háborúról. Az eseményen várhatóan olyan vendégek lesznek jelen, mint Ernyei Magor, az Alapjogokért Központ nemzetközi igazgatója.

A Guardian republikánus forrása szerint a résztvevők közül néhányan, köztük a kongresszus republikánus tagjai, meghívást kaptak a keddi zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokra.

A találkozóra épp akkor kerül sor, amikor Ukrajna támogatásával kapcsolatban Washingtonban is éles viták zajlanak. Szerdán a szenátus republikánus képviselői például megakadályozták az ukrajnai háború finanszírozását célzó költségvetési törvényjavaslatot. A lap egyik, a magyar nagykövetséghez közel álló diplomáciai forrás arról beszélt, hogy Orbán Viktor bízik abban, hogy Ukrajna segélyezése nem fog átmenni a kongresszusban, ezért próbálja megakadályozni az EU-s segítséget is.

Alig egy hete derült ki, hogy Orbán Viktor törölni szeretné az ukrán EU-csatlakozás témáját a jövő heti csúcs napirendjéről. A miniszterelnök a napokban arról beszélt egy interjúban, hogy szerinte Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa, ezért egyelőre nem támogatjuk az EU-tagságát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!