Orbán törölni szeretné az ukrán csatlakozás témáját a jövő heti EU-csúcs napirendjéről

2023. december 4. – 23:17

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor levélben javasolta az Európai Tanács elnökének, hogy töröljék a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozó napirendjéről Ukrajna EU-csatlakozásának témáját – írja a Bloomberg.

„Vannak várakozások, amelyek szerint a találkozón döntés születhet az ukrán EU-csatlakozáshoz szükséges tárgyalások megkezdéséről az Európai Tanácsban.

A politikai és technikai előkészületek jelenlegi szintjét tekintve ezek a várakozások megalapozatlanok.”

– áll angolul a levélben, amelyet Orbán Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének írt. Ezt Orbán azzal indokolja, hogy szerinte a Tanács nincs abban a helyzetben, hogy kulcsfontosságú döntéseket hozzon a kérdésben, amíg meg nem állapodtak egy közös jövőbeli stratégiáról Ukrajnával kapcsolatban, így szerinte

a jövő heti találkozón a téma tárgyalása elkerülhetetlenül kudarchoz vezetne.

Orbán szerint ha a Tanács most elfogadná a Bizottság javaslatát, amely lehetővé tenné az Ukrán EU-csatlakozás tárgyalásainak a megkezdését, az az EU objektív és érdemeken alapuló bővítési politikájának a végét jelentené. A magyar kormány álláspontja a kezdetektől az, hogy Ukrajna uniós csatlakozása nem reális, illetve nem esik egybe Magyarország érdekeivel.

Emellett kritizálta az új uniós költségvetés körüli vitákat is, mivel azok szerinte túlságosan a Bizottság „megalapozatlan és irreális javaslatára” összpontosítanak.

„Új, ötletes és jövőbiztos megközelítésre van szükség”, amely „további erőfeszítéseket, több időt és átfogóbb mérlegelést igényel” – írta a levélben a magyar miniszterelnök, aki szerint a költségvetésről szóló tárgyalást is el kellene halasztania a Tanácsnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!