Hajrázott a parlament: csak szerdán több mint 20 törvényjavaslatról szavaztak

2023. december 13. – 18:40

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán sem állt le az év végi parlamenti törvénygyár, ma is nagy halom törvényjavaslat elfogadása szerepelt a napirendben: többek között a digitális állampolgárság bevezetéséről, a szegregáló iskolák pénzbeli megbüntetéséről és a fogyasztóvédelmi bírságok emelkedéséről döntött a kormánypárti többség. Ez volt a parlament utolsó ülésnapja idén, hacsak valami miatt nem kell összehívni még rendkívüli ülést decemberben. Összeszedtük a szerdai ülésen elfogadott legfontosabb törvényjavaslatokat.

Jön a digitális állampolgárság – A digitális állampolgárság 2024 közepétől teszi lehetővé, hogy személyes jelenlét nélkül, mobiltelefonnal intézzünk hivatali ügyeket, például az autóátírás vagy a gyermek születése utáni teendőket. Ehhez egy ingyenes applikációt lehet letölteni a mobilunkra. Az app tudni fogja az állampolgárságunkat, a személyink számát, a nemünket, személyi- és lakcímkártya adatokat, elérhetőségeinket. Ezután az app segítségével igazolhatjuk a személyazonosságunkat, fizetnivalóinkat is tudjuk rendezni benne az állam felé. A digitális átállás nem kötelező, önkéntes alapon megy. Az újítás fő kérdése az adatvédelem lesz, az ugyanis egyelőre nem világos, hogyan lesz biztonságos a rendszer. A digitális állampolgárságról bővebben.

Büntetik a szegregáló iskolákat – Kevesebb pénzt kapnak azok az általános iskolák, ahol a helyi átlagnál kevesebb hátrányos helyzetű gyerek tanul. A szegregáció csökkentését célzó javaslat szerint erre a hátrányos helyzetű tanulók oktatási eredményeinek és a kompetenciafejlesztésének javítása, valamint az uniós feltételeknek való megfelelés miatt van szükség.

Jelentősen emelkednek a fogyasztóvédelmi bírságok - A 100 millió forintot meghaladó éves nettó árbevételű cégek esetében az alsó határ 15 ezerről egymillió forintra nő, és a bírság maximális összege akár 650 millió forint is lehet. Kétmilliótól hárommilliárd forintig is terjedhet a bírság össze olyan ügyekben, amikor sok fogyasztónak okozott jelentős vagyoni hátrányt a jogsértés, vagy a testi épségüket, egészségüket sértő vagy veszélyeztető jogsértés történt.

Kreditrendszert vezetnek be a büntetés-végrehajtásban - Tavasszal már elfogadott egy ezzel kapcsolatos törvényt az országgyűlés, most más büntetőjogi jogszabályok módosításával együtt meghatározták a szabadságvesztésre ítéltek új besorolási rendszerét. Az új rendszerben az elítéltek kreditpontokat gyűjthetnek, és ez alapján kedvezőbb kategóriába kerülhetnek, vagy pontvesztés esetén hátrébb sorolhatják őket. Ezzel próbálják motiválni az elítélteket, ez alapján változhat, hogy milyen körülmények között töltik le a büntetésüket. Az új rendszerben a végrehajtási fokozatok – a fegyház, a börtön és a fogház – változatlanok maradnak, de a jelenlegi kilenc helyett egy ötfokozatú besorolási rendszert vezetnek be.

Szabályozzák a gyerekek után járó szabadnapokat - A jövő évtől a szülő rendelkezhet arról, hogy mikor veszi ki a gyerekek után járó pótszabadságot. A szabályozás szerint a gyerek tizenhat éves koráig egy gyerek után évente két nap, két gyerek után négy, kettőnél több gyerek után hét nap pótszabadság jár a szülőnek. Az indoklás szerint ekkor is érvényesül az az általános szabály, hogy a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a pótszabadság kiadását legfeljebb hatvan nappal elhalaszthatja, illetve a megkezdett pótszabadságot megszakíthatja.

Mégsem lesznek Budapesten dedikált carsharinges parkolóhelyek – A szintén szerdán tárgyalt „Egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról” című törvénycsomagból a fideszes többségű törvényalkotási bizottság kivette azt a részt, ami lehetővé tette volna, hogy az önkormányzatok a fizetős zónákban és akár a helyik lakosok számára fenntartott parkolóhelyeken is kijelöljenek ilyeneket. A javaslatban az is szerepelt, hogy a jövőben a kormány szabályozta volna a közösségi autóbérlő rendszerek létrehozását, üzemeltetését és használatát, amire most az önkormányzatoknak és a fővárosnak is lehetőségük van. Végül ez is kikerült a szavazásra bocsátott verzióból.

És még egy sor javaslatról szavaztak – A szerdai ülésen elfogadták az új ingatlan-nyilvántartási szabályokat és a nemzeti adatvagyon hasznosításáról szóló jogszabályt is. Arról is döntött a parlament, hogy új támogatási formát vezetnek be a hazai kkv-knak. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény módosításával az ügyfélazonosítást könnyítették meg egyes pénzintézeteknél.

Kedden is sűrű napja volt a képviselőknek, aznap aznap fogadták el a szuverenitásvédelmi törvényt és a Mi Hazánk javaslatát is, ami már a jövő évi önkormányzati választáson visszaállítja Budapesten a listás választási rendszert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!