Megszavazták, hogy kevesebb pénzt kapjanak azok az általános iskolák, ahol az előírtnál kevesebb a hátrányos helyzetű gyerek

2023. december 13. – 13:39

Másolás

Vágólapra másolva

A fideszes többségű parlament szerdán megszavazta, hogy a jövőben kevesebb pénzt kapjanak azok az általános iskolák, ahol az előírtnál kevesebb hátrányos helyzetű gyerek tanul. „A köznevelés területén alkalmazandó diszkriminációellenes intézkedésekről”címen futó törvényjavaslat a hátrányos helyzetű tanulók oktatási eredményeinek és a kompetenciafejlesztésének javításával, valamint az uniós feltételeknek való megfeleléssel indokolja az intézkedést.

Magyarul a szegregáció csökkentése lenne a törvényjavaslat célja, ami a hazai oktatási rendszer egyik legnagyobb problémája, és számos felmérés szerint az utóbbi években csak romlott a helyzet ezen a téren.

A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium javaslata szerint 10 százalékkal csökkentenék az adott évi költségvetési támogatás összegét azoknak az általános iskoláknak az esetében, amelyek több általános iskolával rendelkező településeken működnek, és ahol a hátrányos helyzetű tanulók aránya

  • a törvény hatálybalépésének évében, valamint az azt követő évben indult tanév elején több mint 20 százalékponttal alacsonyabb, mint a meghatározott átlagos arány azon településen, ahol az általános iskola működik.
  • A törvény hatálybalépését követő második évben induló tanévtől szigorodik a jogszabály: ha több mint 15 százalékponttal alacsonyabb a hátrányos helyzetű diákok aránya, mint a meghatározott átlagos arány az adott településen, az iskola forrásmegvonásra számíthat.

A szerdán elfogadott törvényben az is szerepel, hogy ha a fenntartó átszervezésről dönt, akkor nyomon kell követnie, hogy az átszervezés után egyenletes-e a hátrányos helyzetű tanulók aránya és folyamatos-e a sajátos nevelési igényű tanulók ellátása.

Az nem világos, hogy a szegregáló iskolák megbüntetése hogyan javítja majd azoknak az iskoláknak a helyzetét, ahová sok hátrányos helyzetű gyerek jár, mert arra nincs utalás a törvény szövegében, hogy az így elvont pénzt ezek az iskolák kapnák meg. Ráadásul a hátrányos helyzetű gyerekek jelentős része olyan kistelepüléseken tanul, ahol jellemzően egyetlen iskola működik.

A fideszes többségű parlament kedden is tucatnyi fontos törvényjavaslatról szavazott. Többek között aznap fogadták el a szuverenitásvédelmi törvényt és a Mi Hazánk javaslatát is, ami már a jövő évi önkormányzati választáson visszaállítja Budapesten a listás választási rendszert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!