Vidéken az embereknek elegük van a pártpolitizálásból – megszólalt a Momentumból kilépett bajai polgármester

2023. december 1. – 22:33

Másolás

Vágólapra másolva

„Nagyon kellemetlen pillanatokat okozott nekem hetek óta ez a fajta kommunikáció, amit Annától hallunk. Lépten-nyomon megállítottak Baján, és megkérdezték, hogy hogyan számítasz a DK-szimpatizánsok támogatására ezzel az irányvonallal” – fogalmazott az ATV-ben péntek este Nyirati Klára bajai polgármester, miután délelőtt kilépett a Momentumból.

A polgármester pár napja egy nyilvános rendezvényen kritizálta Donáth Annát, szerinte a Momentum EP-képviselője hülyeséget csinált, amikor páros lábbal beleszállt a Demokratikus Koalícióba. Miután a felvételt felkapta a sajtó, a Momentum fegyelmi eljárást indított Nyirati ellen, de a polgármester nem várta meg a vizsgálat eredményét, kilépett a pártból.

A bajai polgármester elmondása szerint tudta, hogy felvétel készül a DK kalocsai rendezvényén, de arra nem számított, hogy aztán az egész videó kikerül az internetre, és ezért sokkal szabadabban beszélt a résztvevőknek. Azt elismerte, hogy a megfogalmazása nem volt kedves, de továbbra is kitart amellett, hogy igazat mondott.

Tisztában volt a Momentum új irányvonalával, de őt Baján 2019-ben a négypárti összefogás jelöltjeként választották polgármesternek, és helyben neki a többi párt szimpatizánsát is képviselnie kell. Azt is mondta, hogy vidéken nem számít, ki melyik párt tagja, csak az a fontos, hogy miként tudnak együtt dolgozni, és a város érdekeit képviselni.

„Budapest és a vidék az azért más. Vidéken az embereknek elege van a pártpolitizálásból, és valóban, kimutathatóan az összefogást akarják”

– fogalmazott Nyirati az ATV-ben.

Úgy látja, hogy a helyi érdekek szembekerültek a Momentum központi érdekével, miután hogy egy napon lesz jövő júniusban az EP- és önkormányzati választás. Szerinte nem szabad központilag olyan feszültséget szítani, és egymásnak fordítani a pártok tagjait, szimpatizánsait, amivel aztán megszűnik a polgármesterek mögött helyben a támogatás.

Bár kilépett a pártból, a helyi momentumosokat semmiképp sem hagyja cserben, továbbra is együtt szeretne velük dolgozi, és akár aktivistaként segítené őket.

„Én nem is a Momentumot hagyom cserben, hanem azt az irányvonalat, amely az összefogás ellen dolgozik most.”

A polgármester azt is mondta, hogy nem lép be más pártba, hanem függetlenként vezeti tovább Baját. „Az utóbbi négy év is azt mutatta meg nekem, hogy csodákra lettünk volna képesek, ha nincsenek a pártharcok” – tette hozzá Nyirati, aki szerint egy kisvárosban nincs helye a nagyon aktív pártpolitizálásnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!