A Parlamentbe megy a méltó halálért küzdő Karsai Dániel

2023. november 29. – 21:44

A Parlamentbe megy a méltó halálért küzdő Karsai Dániel
Karsai Dániel – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Megvolt a nagy tárgyalás, a résztvevő pihen. Én mindig is az aktív pihenés híve voltam, úgyhogy holnap kora délután bemegyek a Parlamentbe. Az ok: Bedő Dávid képviselő úr napirend előtti felszólalásában beszélni fog az ügyemről, és meghívott” – írta az ALS betegséggel élő alkotmányjogász, Karsai Dániel a Facebookon.

Állítása szerint bármelyik politikai erő meghívását ugyanúgy elfogadta volna a Parlamentbe, mint most a Momentumét. Szívesen beszélget a képviselőkkel is az ügyéről, azokkal is, akik nem támogatják azt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy kormányinfón például jobbulást kívánt neki, és azt is mondta, „a kormány álláspontja szerint az emberi életről nem az embernek kell rendelkeznie”.

„Biztosítok mindenkit, hogy csak higgadt, a más véleményét tiszteletben tartó eszmecsere áll szándékomban. A higgadtság még véletlenül sem jelent érzelemmentességet. Hiszen az élet nagy kérdéseiről, mint amilyen az életvégi döntések is, nullás pulzussal nem lehet beszélni” – írta parlamenti látogatásáról Karsai.

A Párbeszéd korábban már bejelentette, hogy parlamenti vitát kezdeményez az eutanázia engedélyezéséről.

Az alkotmányjogásznál tavaly augusztusban diagnosztizáltak ALS betegséget. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indított azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. A magyar kormány ellenkérelemben arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai eutanáziára vonatkozó kérelmét.

Karsai Dániel kedden beszélt az ügyéről a strasbourgi bíróságon. Azt mondta, bár késleltetheti a fizikai képességei teljes elvesztését, azokat elkerülni nem tudja. „Az orvosi segítség csak a tüneteket enyhítheti, de semmi sem menthet meg attól, hogy létezésem csendes megfigyelőjévé váljak. Elkerülhetetlenül a testembe leszek zárva, mentális képességeim teljes birtokában”.

A per további szakértők bevonásával folytatódik, végső döntés januárban várható. A Karsaival készült interjúnkat itt olvashatja el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!