Nyolcvanezer forintra bírságolta a rendőrség a diákot, aki a Néprajzi Múzeumban tiltakozott egy kép elkordonozása ellen

2023. november 27. – 19:39

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolcvanezer forintra bírságolta a rendőrség Perlaki-Borsos Noelt, az Egységes Diákfront (EDF) elnökségi tagját, aki másfél hete a társaival akciózott a Néprajzi Múzeumban, ahol az intézmény vezetői elkordonoztak egy melegeket ábrázoló fotót – írta a 444.

A Néprajzi Múzeumban szeptember óta tekinthető meg a magyar származású brazil fotóművész és aktivista, Claudia Andujar fotókiállítása. Az „Indiánok. Lelkek. Túlélők.” című kiállítás a brazil őserdőben élő janomami indiánok hétköznapjairól szól, a fotók között pedig van egy olyan is, amely „megjeleníti” a homoszexualitást. A Nemzeti Múzeumban történtekre reagálva a Néprajzi Múzeumban novemberben gyorsan elkordonozták a kiállítás azon részét, ahol a meleg párt ábrázoló képet kiállították. Sőt, az elkerített részhez külön teremőrt is állítottak, hogy a 18 éven aluliak még véletlenül se láthassák meg azt a bizonyos fotót.

November 16-án az EDF néhány tagja múzeumlátogatást szervezett, és egy performansszal tiltakoztak az elkerítés ellen. A képnél a 18 év feletti diákok „A művészet mindenkié?” feliratú táblákat tartottak fel, a 18 év alattiak pedig a kordonon kívül maradva tartották a saját lapjaikat, amin az állt, „Az enyém nem”. A kordonozás abszurditását jól mutatta, hogy a kívül maradt diákok is pont ugyanannyira láthatták a képet, csak egy kicsit távolabbról.

A látogatás után a rendőrség a múzeum előtt igazoltatta a fiatalokat. Perlaki-Borsos Noel ellen szabálysértési eljárást indítottak, mert a rendőrség szerint az akció nem bejelentett demonstrációnak minősült. Az EDF tagjai hétfőn sajtótájékoztatót tartottak, ahol Perlaki-Borsos azt mondta, nem fogadja el a büntetést, és bíróság elé viszik az ügyet. Hozzátette, hogy jelenleg több mint 40 diák ellen folyik eljárás, többségükkel szemben a Karmelitánál tartott tavaszi kordonbontások miatt. „Ez egyértelműen a félelemkeltés eszköze. Nem az alkotmányellenes kordon ellen járnak el, hanem a diákok ellen. Nem a fehérgalléros bűnözőket derítik fel, hanem a diákokat vegzálják” – mondta Perlaki-Borsos.

Az EDF bejelentette, hogy kétezer plakátot fognak kiragasztani Budapest és néhány vidéki város közterületein, amelyeken a múzeumban elkordonozott fotó lesz látható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!