Eljárás indult az Egységes Diákfront tagja ellen, miután felsorakoztak a Néprajzi Múzeum melegellenes kordonjánál

2023. november 17. – 10:27

Másolás

Vágólapra másolva

Eljárás indult az Egységes Diákfront elnökségének tagja ellen, miután csütörtökön a Néprajzi Múzeum melegellenes kordonjához vonultak, írja a Népszava. A jelenlévők a művészet cenzúrázása ellen tiltakoztak, mivel az intézmény kordonnal választotta el a brazil fotóművész, Claudia Andujar Indiánok. Lelkek. Túlélők c. fotókiállításának egyik részét, ahol melegeket ábrázoló képeket állítottak ki. Andujar fotóit korábban a Telexen is bemutattuk.

A diákszervezet szerint a rendőrség azért indított szabálysértési eljárást Perlaki-Borsos Noel ellen, mert a múzeumlátogatás nem bejelentett tiltakozás volt. A hatóság szerint a látogatás a Facebook-esemény, a papírdarabok és molinó miatt vált demonstrációvá, amire az Egységes Diákfront nem kérte sem a múzeum, sem a rendőrség engedélyét.

Erre reagálva a szervezet közölte, hogy a jövőben sem fogják megkérdezni a rendőrséget, hogy elmehetnének-e egy kiállításra.

„Facebook-eseménye bárminek lehet, egy A4-es papírt fogni a kiállításon szabad (még), egy »A kultúra mindenkié« feliratú molinó egy múzeumban pedig elég adekvátnak tűnik. Kíváncsiak vagyunk, hogy a BRFK szerint hol kéne kifejeznünk a kultúráért való lelkesedésünket, ha nem egy múzeumban.”

Azt is hozzátették, hogy a 18 év alatti résztvevőik a kordon „meleg-mentes” oldalán maradtak.

A Néprajzi Múzeumban csak lekordonozták, a Magyar Nemzeti Múzeumban meg akarták tiltani azt, hogy 18 éven aluliak láthassák a World Press Photo kiállítás három, melegeknek fenntartott Fülöp-szigeteki idősotthonban készült szociofotót. Az intézmény főigazgatója, L. Simon László azonban nem tett eleget ennek az elvárásnak, épp ezért rúgta ki Csák János kulturális és innovációs miniszter.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője kért törvényességi felügyeleti eljárást a múzeumot fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztériumtól, mert szerinte az LMBTQ-propagandával, azaz a homoszexuálisokat ábrázoló fotók bemutatásával a múzeum vezetése megszegte a gyermekvédelminek nevezett törvényt. A minisztériumi vizsgálat is erre az eredményre jutott, és előbb felszólították a múzeum főigazgatóját, L. Simon Lászlót, hogy szigorítson a beléptetésen, és csak 18 éven felülieket engedjen be. L. Simon erre azt reagálta, hogy „a Nemzeti Múzeum jogszerűen nem tudja végrehajtani Csák János felszólítását, ugyanis senki személyi igazolványát nem kérhetik el”. A történet vége L. Simon azonnali menesztése lett. Csák János a döntés után arról beszélt a parlamentben, hogy aki nem tudja betartatni a törvényeket, az alkalmatlan vezető.

A Magyar Nemzeti Múzeum volt igazgatója a Telex riportereinek arról is beszélt, hogy szerinte hol teszünk különbséget a cenzúra és a korhatár között:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!