Decemberben ismét Budapestre jön Erdoğan török elnök

2023. november 27. – 14:35

Decemberben ismét Budapestre jön Erdoğan török elnök
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő fogadja Recep Tayyip Erdoğan török elnököt a Karmelitánál augusztus 20-án – Fotó: Benko Vivien Cher/ MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Másolás

Vágólapra másolva

Recep Tayyip Erdoğan török elnök december 18-án Budapestre utazik a Magyar–Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülésére – írja az Atv.hu.

Az Atv.hu-nak a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan azt írta, hogy a magyar–török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját is ünneplik. Erre az eseményre a két ország egy éven át tartó magyar–török kulturális évaddal is készül majd. A mostani látogatást Szijjártó Péter külügyminiszter már nyár végén is belengette.

A Stratégiai Együttműködési Tanács ülését Orbán és Erdoğan még augusztus 20-án készítették elő, ugyanis a török elnök ekkor is Budapesten járt. Azt Havasi Bertalan nem erősítette meg az Atv.hu-nak, hogy a svéd NATO-csatlakozás is téma lesz a találkozón, azonban vélhetően előkerül majd, mivel továbbra is Magyarország és Törökország az a két ország, amelyik nem ratifikálta a svédek csatlakozását.

Svédország a finnekkel együtt tavaly adta be a csatlakozási kérelmét, a magyar kormány azóta különböző okokra hivatkozva halogatja a döntést. Még azt sem tudni, hogy a parlament egyáltalán mikor szavazhat a kérdésről. Svédországot egyébként már csak két lépés választja el attól, hogy Törökország végre jóváhagyja a NATO-csatlakozásukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!