Szijjártó: Erdoğan decemberben ismét jön, Svédország NATO-tagságáról majd ősztől egyeztetünk

2023. augusztus 20. – 19:38

Szijjártó: Erdoğan decemberben ismét jön, Svédország NATO-tagságáról majd ősztől egyeztetünk
Magyar-török két jó barát, írta a képhez Szijjártó – Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyar-török két jó barát” – írta a Facebookra Szijjártó Péter, miután egy élő videóban arról beszélt, hogy Orbán Viktor kormányfő és Recep Tayyip Erdoğan török elnök tárgyalásán napirenden volt a két ország közötti energetikai együttműködés és a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának ügye is. A külgazdasági és külügyminiszter az alábbiakat osztotta meg élő videójában Törökországgal kapcsolatban:

  • Magyarország és Törökország között eddig stratégiai partnerség volt;
  • az együttműködés szintjét kiemelt stratégiai partnerséggé emelik;
  • a török elnök december 18-án Budapestre jön aláírni az ehhez szükséges dokumentumokat.

„Mindkét ország kifejezetten sokat profitál ebből a kétoldalú együttműködésből” – mondta Szijjártó, aki kifejtette, miért van szükség az ilyen megállapodásokra:

  • a Magyarországra irányuló földgázszállítások egy jelentős része Törökországon keresztül érkezik;
  • emiatt Törökország nélkülözhetetlen szerepet játszik Magyarország energiaellátásának biztonságában;
  • Törökország tranzitszerepe tovább fog erősödni a magyar–azeri földgázszállítási szerződés életbe lépésével;
  • valamint azzal, ha megindul a türkmenisztáni export is Európa irányába.

Szijjártó szerint az energetikai együttműködés azáltal is új dimenzióba lép, hogy Törökországból is elindulhat a földgázszállítás, miután sikerült véglegesíteni a megegyezést az MVM és a Botas között 275 millió köbméternyi gáz jövő évi vásárlásáról.

„Ez a 275 millió köbméternyi földgáz majd hozzájárul az ország energiaellátásának biztonságához, és megteremti a fizikai földgázszállítási kapcsolatot Törökország és Magyarország között – mondta. – Erről is tovább fogunk lépni, hiszen most döntés született arról, hogy a török földgáz magyarországi bértárolásáról is megkezdjük a tárgyalásokat.”

A találkozón szóba került Svédország NATO-tagságának ratifikációja is, Szijjártó emlékeztetett rá, hogy a magyar és a török parlament is nyári szünetet tart, így majd ősszel válhat újra aktuálissá a napirendre vétel kérdése.

„Abban maradtunk, hogy folyamatos egyeztetésben és kapcsolatban maradunk, tájékoztatjuk egymást a nemzeti parlamenti eljárások állásáról, illetve folyamatairól” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!