Alaptörvényben mondaná ki a kormány: A haza védelme nemzeti ügy

2023. november 21. – 22:04

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenkettedszer is módosítaná a kormány a korábban gránitszilárdságúnak nevezett Alaptörvényt. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedd este nyújtotta be a módosító javaslatot az Országgyűlésnek.

A szuverenitásvédelmi csomag részeként bekerülhet az Alaptörvénybe, hogy

„Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége”.

Az alkotmányos önazonosság védelmét a jövőben egy független szerv, a Szuverenitásvédelmi Hivatal láthatja el.

Kiegészítik az Alaptörvény korábbi szövegét is. Eddig az szerepelt a dokumentumban, hogy „minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére”. Ha az Országgyűlés kétharmados többsége elfogadja a kormány módosítását, bekerül az a kitétel is, hogy

„a haza védelme nemzeti ügy”.

A tizenkettedik Alaptörvény-módosítás egyik legfontosabb és korántsem szimbolikus lépése, hogy a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjai jogállásáról a jövőben az Országgyűlés helyett a kormány rendelkezhet. Olyan szabályokat is hozhat a kormány rendeleti úton, amiket eddig törvényben kellett szabályozni. A javaslat szerint a részletes szabályokat a honvédelmi miniszter dolgozhatja ki.

„A Magyar Honvédség hivatásos állományú tagja jogállásával összefüggésben szakszervezet nem alakulhat és tevékenykedhet”

– áll a javaslatban. A jövőben csak a kormányrendeletben meghatározott szabályok szerint lehet honvédségi szakszervezetet alakítani.

A javaslatban az is szerepel, hogy a digitális állampolgárság bevezetéséhez az állam mindenki számára egy egyedi digitális azonosítót biztosít a jövőben. Az Alaptörvény-módosító szerint az állam „kezeli azokat az adatokat, amelyek az ügyek digitális intézéséhez szükségesek”.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője az elmúlt hetekben többször is arról beszélt, hogy jövőre indul a Digitális állampolgárság program, így telefonon is lehet majd igazolni a személyazonosságot. A parlament gazdasági bizottságában azt mondta, már jövőre elérhető lesz az elektronikus aláírás és az elektronikus azonosítás egy mobilappon keresztül, így szerinte a jövőben jelentősen egyszerűsödik az ügyintézés. A későbbiekben elektronikus postaszolgáltatást és dokumentumtárat is terveznek, és mivel ezek a szolgáltatások pár éven belül egész Európában elérhetőek lesznek, Rogán szerint „a horgászengedélytől a fegyverviselési engedélyig” mindent elektronikusan lehet majd használni Európában.

A miniszter állítja: semmilyen kockázatot nem jelent a digitális állampolgárság, hiszen aki nem akar élni vele, az nem tölti le az applikációt. „Nem igaz, hogy az állam többet tud majd az emberekről, mint eddig. Csak azokhoz az adatokhoz fér hozzá, amelyeket eddig is tárolt” – próbálta eloszlatni az aggályokat Rogán.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!