Jövőre jön a Digitális állampolgárság program, telefonon lehet majd igazolni a személyazonosságot

2023. október 19. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő július és szeptember között indul el a Digitális állampolgárság program, így telefonon is lehet majd igazolni a személyazonosságot, írja az MTI. Az erre vonatkozó törvényi szabályozásokat novemberben nyújtják be az Országgyűlésnek – mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője.

A Digitális állampolgár mobil alkalmazás 2024-ben jelenik meg, a tervek szerint mindenkit meg fognak keresni, aki fent van az ügyfélkapun, hogy töltse le az alkalmazást.

Rogán Antal arra számít, hogy jövőre kevesebb mint egy millió, 2025-ben viszont már három-öt millió felhasználója lesz a programnak.

Az új rendszerben kétféle ügyintézési típus lesz: az egyik az életesemény alapú, a másik pedig az e-Papír. Utóbbit a mostani rendszerhez képest teljes körűen megújítják. Az életesemény alapú ügyekhez fog tartozni például a születés és az autóátírás. A tervek szerint az ügyintézést a telefonon csak elindítani kell, a szükséges dokumentumokat az állam szerzi majd be.

Rogán Antal már 2022-ben bejelentette, hogy megalakul a Digitális Magyarország Ügynökség, ami egyfajta ernyőszervezetként szinte valamennyi hazai digitalizációs folyamatot egy platformra terel majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!