Lángoló víkendház, acsarkodás, boszorkányper, tébolyda Zebegényben

Legfontosabb

2023. november 14. – 19:25

Lángoló víkendház, acsarkodás, boszorkányper, tébolyda Zebegényben
A zebegényi képviselő-testület hétfői rendkívüli ülése – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Még a kerítésen kívül, az utcán is érezni a dohos-füstös szagot, amit a leégett, de az oltástól még nyirkos faépület üszkös romjai árasztanak a zebegényi Szegfű utca 29. szám alatti telken. A szinte porig égett nyaraló elszenesedett gerendái csendesen kornyadoznak, a szél gyengéden himbálja az egykori terasztető fémvázán a megolvadt műanyag hullámfedél üvegszövetének foszlányait, a sarokban egy hőségben meggörbült fekete radiátor pihen.

Másfél nappal ezelőtt, november 11-én éjszaka 3 órakor a jelenlegi nyugalomnak nyoma se volt: a ház ropogva égett, a tetőn a hullámpala a hőségben akkorákat pattogott, hogy több szomszéd azt hitte: tűzijátékot rendeztek. Közben a kiérkezett tűzoltók oltották a tüzet,

a település közelben lakó polgármestere pedig a lángok fényében egy kisollóval szúrhatta vállon az egyik helyi képviselőt, akinek szintén a közvetlen közelben van háza.

A konfliktus nem volt előzmények nélküli, ezért az eset után egy nappal megpróbáltunk a helyszínen utána járni: mi vezethetett idáig?

Elátkozott önkormányzat

Az utcában kezdjük a kérdezősködést. Egy nem messze lakó asszony szerint a leégett nyaraló tulajdonosa nem lakik itt, ritkán jár ki. Amikor a napokban utoljára kint volt, téliesítette a házat, és elment. Más egyebet nem kívánt mondani, mert „sok pletyka van” és ezekhez nem akar ő is hozzájárulni.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Egy férfi épp leparkolt a háza előtt az autójával. Kérdésünkre megerősítette, hogy a tulaj a napokban járt kint, áramtalanította, víztelenítette a víkendházat. A férfi furcsának tartotta, hogy az üres, áramtalanított ház az esős napok után kigyulladt. Több tűzesetet is felsorolt: a strandépület villanyszekrényével is gond volt nemrég, az utcában lángra kapott egy fenyőfa. „Nem akarok több tüzet, ki tudja, melyik ház lesz a következő” – tette hozzá. A konfliktusról annyit mond, hogy

a polgármester és a képviselő-testület nem volt jóban. Szerinte ahelyett, hogy a falu dolgaival foglalkoztak volna, egymásra acsarkodtak.

További helyiekkel beszélgetve szépen kibontakozik a történet, ami alapján simán akár elátkozott önkormányzatnak is lehetne nevezni a zebegényit, aminek utóbbi másfél évét maga az alpolgármester jellemezte a hétfő délutáni testületi ülésen így: „teljes mértékű tébolyda”.

Az önkormányzatot bíráló aktivista lett a polgármester

A 2019-ben megválasztott zebegényi képviselő-testületből mára senki nem maradt. Parádi Katalin mostani polgármester a ciklus elején még harcos civil aktivista volt, aki közadatkérésekkel árasztotta el az önkormányzatot, és vadul üldözte a korrupciót. Több helyi szerint ez a szerep sokkal jobban is fekszik Parádinak, mint később a polgármesteri poszt. A jelenlegi testület hat tagja ekkor még nyugodtan űzte polgári foglalkozását.

A választás után két évvel, 2021-ben azonban lényegében a teljes megválasztott testület felállt és távozott. A képviselők a testület és a független polgármester között, egyes közbeszerzési döntések miatt kialakult bizalmi deficittel indokolták a lépést. Mivel épp tombolt a koronavírus-járvány, nem lehetett új választást tartani, a 2019-es választási listán a lemondott képviselők után következő hat, legtöbb szavazatot kapott (független) jelölt lépett elő új képviselőnek. Hutter Jánosné polgármester maradt, de nem sokáig: 2022 nyarán egészségügyi okokra hivatkozva távozott.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az időközi választáson nagy meglepetésre az izmos helyi Facebook-csoportot maga mögött tudó, tiszta kezeket hirdető civil, Parádi Katalin nyert egy paraszthajszállal – három másik független jelölttel szemben. Érdekes felállás alakult ki: az önkormányzatot addig kívülről keményen kritizáló aktivista lett a képviselő-testület feje. Már az első hetekben látszott, hogy nehéz lesz az együttműködés. Kirúgással fenyegetőzés, beiktatási időhúzás, beszólogatások: mindkét fél bekeményített.

„A polgármester mindenhol mutyit látott, leállított menet közben sokmilliós közbeszerzéseket, a testület meg ahol tudott, betartott neki”

– mondta az egyik helyi lakos arról, hogyan látták a dolgokat ebben az időben.

A képviselők aztán megvonták Parádi fizetését

Zebegényben találkoztunk Nyári Péter képviselővel is, akit a lángoló ház éjszakáján inzultált a polgármester. Mint mondja, Parádi Katalin nem hívta össze az üléseket, csak akkor tudtak haladni, amikor éppen betegállományban volt. „Olyan nehezített pályán játszottunk, hogy elképesztő, hogy működött a falu ebben a konstrukcióban, maga volt a csoda” – teszi hozzá. Arra a kérdésre, hogy miért nem próbáltak meg kooperálni a polgármesterrel, Nyári Péter így válaszolt:

„Ha kimegy a vadász az erdőbe vadászni, elvárnák, hogy a szarvas odamenjen segíteni lelövetni magát?”

Nyári Péter – Fotó: Bődey János / Telex
Nyári Péter – Fotó: Bődey János / Telex

Persze a passzív szerepen is túllépett a testület, amikor a polgármester munkaidejének kemény betartatásáról volt szó. Parádi Katalin így panaszkodott tavaly novemberben a Blikknek:

„A munkáltatói jogokat gyakorló képviselő-testület reggel nyolc órától délután fél ötig tartó, a hivatalban töltendő munkaidőt akar nekem előírni. Ugyanakkor én gyodon vagyok a középsúlyos értelmi fogyatékos, tizenhét éves gyermekemmel, ami lehetővé teszi, hogy a napi nyolc órából négyet home office-ban töltsek. Ez fontos is, mivel egyedül nevelem őt. Ezzel szemben a jegyző még a jelenléti ív vezetésére is felszólított, miközben nem a munkáltatói jogköreim gyakorlója.”

A munkaidővita azzal végződött 2023 áprilisában, hogy a képviselő-testület egyszerűen megvonta Parádi Katalin fizetését azzal az indokkal, hogy a polgármester nem jár be, és nem hajlandó munkahelyi nyilvántartást vezetni. Arra a kérdésre, miért nem vették figyelembe, hogy sérült gyereket nevel, Nyári azt válaszolta: azért, mert Parádi nem kérte ezt a testülettől.

Arra a felvetésre pedig, hogy miért bántak el ilyen kegyetlenül vele, Nyári azt mondja: a polgármester „nem adott lehetőséget rá, hogy megbeszéljék, hogy pozitívan álljanak az ügyhöz”.

Aljas színvonalon gyepálták egymást

A lakosság közben azt látta a település két nagyobb, de ellentétes oldalon álló Facebook-csoportjában, hogy a felek „aljas színvonalon gyepálják egymást”. Többek szerint a lakossági ügyek nem haladtak kellőképpen, az egyes kivitelezői munkák „gyatra minőségben készültek el”. Mint többen mesélték: „ment a civakodás”, „a polgármester sem volt hatékony, feljelentett mindenkit, szurkálódott”, de közben „a testületi munka sem haladt”.

Az ellentét addig fokozódott, míg múlt hét csütörtökön a képviselő-testület méltatlanság miatt menesztette Parádi Katalint.

Az indok: a köztartozásmentes adatbázisban benne kell lenni a polgármesternek, márpedig ő nem volt benne. Vélhetően ebben közrejátszott az is, hogy a testület feltartotta a fizetését április óta, így becslés szerint mintegy bruttó 3 millió forint hiányozhatott a polgármester zsebéből.

A folyamatos harc a képviselő-testülettel, a fizetésmegvonás és a menesztés valószínűleg alaposan megviselhette Parádit. Így érkezünk el a múlt szombat éjszakai nyaralótűzhöz, aminek lángjait szemtanúk szerint Parádi Katalin az utcán ülve, bódult állapotban nézte. Ahogyan Facebookon is leírta, fogyasztott némi alkoholt a méltatlansági eljárás okozta stressz miatt, majd amikor a tűzről tudomást szerzett, szívritmuszavara miatt Xanaxot vett be, arra nem emlékszik, hogy mennyit, és hogy vett-e be mást is.

Ebben az állapotban futott össze az utcán Nyári Péter képviselővel, akivel konfliktusba kerül, és szemtanúk szerint egy kisollóval vállon szúrta a férfit. Parádi ugyanakkor azt mondta: nem szúrta meg Nyári Pétert, de elismerte, hogy ököllel megütötte. Az esetről videó is készült, amin annyi látszik, hogy Parádi a jobb kezével odasújt Nyári felé, majd pedig a zsebénél motoz, mintha el akarna tenni valamit.

Ferenczy Ernő Ervin alpolgármester – Fotó: Bődey János / Telex
Ferenczy Ernő Ervin alpolgármester – Fotó: Bődey János / Telex

Az eset után elértük telefonon Parádi Katalint, aki közölte: úgy gondolja, hogy koncepciós eljárás zajlik ellene. Hozzátette: ami az este történt, az is ennek a koncepciós pernek a része lehet, legalábbis az, ahogyan a mentőben és a kórházban bántak vele. A mentőben és a kórházban történtekről korábbi cikkünkben számoltunk be. Az esettel kapcsolatban Parádi Katalin hétfőn lapunknak azt írta, hogy betegjogi panaszt nyújt be. Hétfőn délután megpróbáltunk vele személyesen is beszélni a házánál, valamint kerestük telefonon, emailen, sms-ben. Kedden reggel megint telefonon, de nem sikerül kapcsolatba lépni vele, hogy a képviselők által elmondottakra reagáljon.

Az ideiglenes gondnokság alá helyezésről is tárgyaltak

Időközben kiderült, hogy a törvényszék igazat ad abban a polgármesternek, hogy jogsértően vonták meg a fizetését, és a határozat megsemmisítésére szólítja fel az önkormányzatot. Ezért, és a hétvégi események miatt a testület hétfőn rendkívüli ülésen tárgyalt meg három, Parádi Katalinhoz kapcsolódó – részben erősen politikai indíttatású – előterjesztést.

Mint Ferenczy Ernő alpolgármester a Telexnek elmondta, az egyik egy jogi szakvélemény, ami szerint hiába ítélte jogsértőnek a bíróság a fizetésmegvonást, a pénzt nem kell kifizetni az önkormányzatnak, mert azt Parádi Katalin a keresetben nem kérte. A másik határozat Ferenczy Ernő elmondása szerint egy jelzés a gyámhatóság felé, hogy állapítsák meg Parádi Katalin ideiglenes gondnokság alá helyezését. „Mert az nem lehet, hogy félelem legyen Zebegényben, Parádi Katalin nem tehet meg bódult állapotban olyat, hogy közterületen sérülést okoz másnak” – teszi hozzá. A harmadik pedig elrendeli Parádi Katalin egészségügyi alkalmassági vizsgálatát, mivel 30 napos keresőképtelenség után ez törvény szerint soron kívül megtehető.

Arra a kérdésre, nem gondolja-e, hogy Parádi Katalin pszichikai állapotának az okozója éppen hogy a testület lehet, többek között a fizetésmegvonással, Ferenczy Ernő azt válaszolja, hogy szerinte nincs összefüggésben a kettő.

A három javaslatot hétfőn 4 igen, 2 tartózkodás arányban megszavazta a testület. Ferenczy szerint egy „tébolyult másfél éven” van túl az önkormányzat, egy „teljes mértékű tébolyda” volt, amit Parádi Katalin kezdett. Hozzáteszi, hogy bár szerinte a polgármesteri hivatal dolgozói félnek, itt az ideje, hogy visszatérjen a helyzet a normális kerékvágásba. Nyári Péter képviselő ehhez hozzáfűzi: „Nem látom, hogy tudna itt dolgozni (Parádi). Félnék tőle.”

Boszorkányper

Nem csak ő fél. Parádi Katalin lapunknak írt levelében megdöbbentő boszorkánypernek nevezte az ülést. Hozzátette: „Ezek addig fognak gyötörni totálisan méltatlanul, amíg meg nem lincseltetnek a lakossággal, vagy öngyilkosságba nem kergetnek. Komolyan féltem az életem, és el sem tudom képzelni, hogy ilyenek megtörténnek, és hogy ennek hol a vége.”

A leégett faház üszkös romjai a zebegényi Szegfű utca 29. szám alatti telken – Fotó: Bődey János / Telex
A leégett faház üszkös romjai a zebegényi Szegfű utca 29. szám alatti telken – Fotó: Bődey János / Telex

Itt tartunk most. Parádi Katalinnak még van pár napja, hogy megfellebbezze a menesztéséről szóló döntést, és a bírósági döntés nyomán várhatóan a fizetését is követelni fogja. Az önkormányzat ezt nem várja tétlenül: az alpolgármester szerint a határozatuk azért volt jogsértő az ítélet alapján, mert nem volt megindokolva, ezért újra meghozzák a menesztő határozatot, ezúttal indoklással.

A helyzetet az egyik – bevallása szerint egyik oldalhoz sem húzó – lakos így foglalta össze röviden: „Zebegényben, mint a legtöbb településen, vannak érdekek. A mostani testület inkább azt mondta: hagyjuk, hogy menjen, csak haladjanak a dolgok. Parádi Katalin meg azt, hogy nem hagyja. Ez lett a veszte.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!