A 10 legfontosabb állítás arról, hogyan használja az Indexet a Fidesz

2023. november 13. – 18:16

Másolás

Vágólapra másolva

A készülő szuverenitásvédelmi törvénycsomaggal a független médiára is újabb csapást készül mérni a kormány, ezért több cikkben foglalkoztunk mostanában a magyar nyilvánosság helyzetével. Feldolgoztuk többek között azzal, mi egyáltalán a szuverenitás, hogyan nyomja agyon a hirdetési piacot az állam, milyen módszerekkel darál be a hatalom számára kellemetlen intézményeket és kielemeztük a propagandamédia zászlóshajóját. Legújabb anyagunkban azt néztük meg alaposan, hogyan állították az ország legolvasottabb online lapját, az Indexet is fokozatosan a Fidesz politikai érdekeinek szolgálatába.

Cikkünk legfontosabb állításait tömören is összefoglaljuk azok kedvéért, akiknek nincs idejük végigolvasni:

  • Mára az Index tulajdonosi szerkezetéből nyilvánvaló, hogy a Fidesz befolyási övezetébe került a lap: felszámolták a függetlenség biztosítására kialakított alapítványi konstrukciót, a kiadó tulajdonosa az Indamedia (a portál hirdetéseit értékesítő sales house), amely félig Vaszily Miklós, Mészáros Lőrinc médiaügyi intézőembere kezében van.
  • Az Index napi látogatottság alapján a mai napig Magyarország legnépszerűbb hírportálja, de az adatok részletesebb vizsgálatából kiderül, hogy milyen tartalmi változtatásokkal őrizte meg ezt a pozíciót: durván elszaporodtak a bulvárhírek, kattintásvadász címadásokkal húzzák be az olvasókat.
  • A szerkesztőség felépítése és szakmai háttere is teljesen más, mint 2020 nyara előtt: az Indexnél extrém szintű a fluktuáció, a dolgozók jönnek-mennek, a szervezet folyton átalakul. Az újságírók egy része korábban soha nem dolgozott értelmezhető lapnál, egy másik része pedig egyenesen a kormánymédiából érkezett. Megfigyelhető, hogy van egy konkrét kör, aki a politikai szinten célzott anyagokat írja.
  • Egyértelmű, hogy az Indexnél igyekeznek elkerülni az „origósodást”: a felszínen a kiegyensúlyozottság látszatát keltik, például nem csak negatív kontextusban írnak az ellenzéki pártokról, és betesznek olyan híreket is, amelyek a kormány számára nem kedvezőek. De ez nem jelenti azt, hogy nincs tartalmi befolyásolás: a tartalmat jobban megnézve látszik, hogy finom adagolás, sok-sok apró változás, csavargatás hozza létre a dekára kimért összképet. A végeredmény pedig összességében a Fidesz érdekét szolgálja.
  • A portál legtöbbször finoman próbálja olvasóit egy irányba hangolni. Előfordul, hogy maga a hír, amit megírnak, tartalmilag korrekt, a címadás viszont a kormányzatnak kedvező irányba részrehajló, esetleg szándékosan nem emel ki egy-egy fontos részletet. Ez a stratégia érthető is: az Index olvasói a legtöbb időt a címoldalon görgetve töltik, ezért önmagában a címekkel sokakat lehet befolyásolni.
  • A kevésbé látványos módszerek közé tartozik bizonyos témák alulkezelése, későn kezelése vagy totális elhallgatása is. Azon keresztül, hogy egy-egy, a Fidesznek kellemetlen ügyet milyen szinten kezelnek az Index felületén, betekintést kaphatunk abba is, valójában mennyire érzékeny az adott téma a hatalomnak. Beszédes például, hogy sokáig nem foglalkoztak Pesty László NER-kritikájával, Mészáros Lőrinc jachtozásáról alig számoltak be, Tiborcz István privát klubjáról pedig első körben csak egy ömlengő beszámolót jelentettek meg (a miniszterelnök vejének említése nélkül).
  • Emellett ugyanakkor megesik, hogy durvább, a klasszikus propagandamédiára jellemző módszerekkel is él a lap. Éles politikai helyzetekben (pl. közelgő ellenzéki előválasztás, önkormányzati választások, Rogán feleségének földügye) megfigyelhető volt, hogy előszeretettel vetik be az Indexet a mára teljesen hitelét vesztett Origo és társai helyett.
  • A lapban rendszeressé váltak az interjúk kormányzati szereplőkkel és kormányközeli üzleti figurákkal. Ezek egy része teljesen propagandisztikus (pl. a Mészáros Lőrinccel készült interjú), más része csak kevésbé kritikus. Az ilyen beszélgetések elburjánzása jól mutatja a hatalom hozzáállását az Indexhez: míg korábban hiába kértek interjút kollégáink a miniszterektől, államtitkároktól, NER-es vállalkozóktól, a legritkább esetben álltak szóba velünk, mára egymásnak adják a kilincset a kormány fontos emberei.
  • Az Indexre korábban jellemző volt olyan közéletileg releváns sztorik robbantása, amelyek aztán hetekre tematizálták a nyilvánosságot. Az elmúlt három évben viszont nem volt olyan saját értesülésen, újságírói munkán alapuló anyaga a lapnak, amely megkerülhetetlen lett volna, hacsak nem számítjuk a Karácsony Gergely lejáratására elindított, zavaros „Városháza-ügyet”, amelyet az Indexen kezdtek megszellőztetni.
  • Feltűnő, hogy mik azok a szakpolitikai témák, amelyeknél úgy ítélte meg a kommunikációs központ, hogy fontos a lakosság befolyásolása. Az Indexen kiemelten, és szinte mindig az aktuális helyzetet pozitívan bemutatva foglalkoznak megélhetési kérdésekkel, ahogy az is érzékeltetve van, hogy Nyugaton sincs kolbászból a kerítés. A külpolitikai, gazdasági témák kezelésénél látványosan jelenik meg a hatalom narratívája, szinte mindig valamilyen szakmai köntösbe csomagolva, Fidesz-barát intézetek elemzői és konkrét kormánytagok tolmácsolásában.

Teljes, sok lényeges részletet és példát tartalmazó elemzésünk az Indexről itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!