Felszólította-e az orosz elnököt, hogy hagyjon fel az agresszióval? – kérdezték Orbántól, de nem válaszolt

2023. november 3. – 22:06

Felszólította-e az orosz elnököt, hogy hagyjon fel az agresszióval? – kérdezték Orbántól, de nem válaszolt
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin kétoldalú tárgyalást folytat Pekingben 2023. október 17-én – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az októberi Orbán–Putyin-találkozó részleteire volt kíváncsi Tompos Márton. A Momentum országgyűlési képviselője három kérdést tett fel a miniszterelnöknek írásban:

  1. „Tiltakozott-e a Miniszterelnök Úr az ‘56-os hősöket fasisztának minősítő orosz tankönyv ellen?”
  2. „Felszólította-e a Miniszterelnök Úr – a béke megteremtése érdekében – az orosz elnököt, hogy vonja ki az orosz katonákat a független Ukrajna területéről, és hagyjon fel az agresszióval?”
  3. „Esett-e szó a találkozón az orosz agresszió következtében elhunyt kárpátaljai magyarokról?”

Hiába címezte a miniszterelnöknek a kérdéseket a képviselő, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál landoltak azok, de Szijjártó Péter is inkább továbbpasszolta a feladatot a parlamenti államtitkárának. Magyar Levente pedig nem sok időt vesztegetett a válasz megírásával.

„Orbán Viktor miniszterelnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Pekingben folytatott tárgyaláson is kiemelte a béke és a mihamarabbi tűzszünet fontosságát”

– írta szűk szavú válaszában Tomposnak.

Orbán a múlt heti brüsszeli csúcsra érkezve arról beszélt az újságíróknak, hogy büszke Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való kapcsolataira. A miniszterelnök szerint a magyar kormánynak nagyon világos és átlátható a stratégiája, ami eltér a többségtől. „Mindent szeretnénk megtenni a béke érdekében. Ezért minden kommunikációs vonalat nyitva tartunk az oroszok felé, különben nem lesz esély a békére. Ez egy stratégia, ezért büszkék vagyunk rá. Mi vagyunk az egyetlenek, akik a béke nevében és érdekében beszélünk, ami mindenkinek érdeke lenne Európában.”

Arról Rácz András írt részletesebben korábban, hogy az orosz vezetés milyen látványosan alázta meg Orbán Viktort, amikor a magyar kormányfő szempontjából nem túl előnyös videót tettek közzé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!