Akkora a munkaerőhiány Sopronban, hogy thai ápolónők dolgoznak az idősek otthonában

2023. november 1. – 20:08

Akkora a munkaerőhiány Sopronban, hogy thai ápolónők dolgoznak az idősek otthonában
Fotó: Soproni Szociális Intézmény
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Sopron gazdaságában a szakképzett munkaerő a legnagyobb kincs – mert nincs. Különösen érintett az építőipar, az egészségügy és a szociális szféra, hiszen a magasabb bér és a jobb munkakörülmények miatt a soproni szakemberek nagy része Ausztriában vállal munkát. Ez is oka annak, hogy a város legnagyobb idősek otthonában thai ápolónőket foglalkoztatnak. Az új gondozónők mosolygósak, türelmesek, szorgalmasak, de nem beszélnek magyarul. Az intézményen belül háromnyelvű piktogramok alapján tájékozódnak.

„Sopron gazdasága, valamint a közszolgáltatás általános munkaerőhiánnyal küzd. A Soproni Szociális Intézmény az ellátottak érdekében a 270 fő dolgozója mellé – szükség szerint – 20 fő thai munkaerőt kölcsönöz, akik a képzett magyar személyzet mellett, az ő munkájukat segítve, a felügyeletük alatt fognak dolgozni” – közölte közösségi oldalán szeptember közepén a Soproni Szociális Intézmény.

A KSH adatai szerint tavaly 14 százalékkal, 81 ezerrel nőtt a külföldi munkavállalók száma Magyarországon. A következő években további félmillió munkáskézre lesz szükség itthon a leendő beruházások miatt, ezért elengedhetetlenül szükség lesz harmadik országból érkező munkavállalókra.

Sopronban mindez már a jelen: nem csak szociális területen dolgoznak külföldiek, a szállodákban is. A Fülöp-szigeteki és thai szobaasszonyok mellett már konyhai kisegítőket is foglalkoztatnak.

Gondozás fegyelmezetten, fordítógéppel

Munkába álltak az új nővérek – tudtuk meg soproni olvasónktól. Beszámolója szerint aranyosak, kedvesek, segítőkészek, de nem önállóak. Mindegyikük egy tapasztalt, szakképzett magyar nővér mellé van beosztva, egyelőre segéderőnek. A soproni idősek otthonában átcsoportosították a munkaerőt annak érdekében, hogy minden osztályon legyen a gondozottakat jól ismerő „régi” nővér, aki irányítani tudja az „újakat”. Ez sem kis feladat a szociális gondozás ezernyi teendője mellett.

A munkaszervezés részleteit tudakoltuk az intézmény vezetésénél is, megkérdeztük, sikerült-e a messziről jött munkaerő beilleszkedése, és enyhítik-e valóban a létszámgondokat, de egyelőre nem válaszoltak a megkeresésünkre.

A thai „kisnővéreknek” egyébként nagy a munkafegyelmük – mondják a velük dolgozók. Rendkívül alázatosak, még ahhoz is engedélyt kérnek, ha ki kell menniük a mosdóba. Ám az ma még sok nehézséget okoz, hogy nem beszélik a magyar nyelvet, nem is értik. Okostelefonnal és tablettel, illetve azok fordító programjaival próbálnak kommunikálni, az intézeten belül pedig piktogramok segítik őket a tájékozódásban.

Fotó: Telex olvasó
Fotó: Telex olvasó

Az ellenzéket is érdekelte a téma

A Jobbik-Konzervatívok soproni választókörzetének alelnöke, Rátkovics Roland Zsolt közérdekű adatigényléssel fordult Sopron jegyzőjéhez a Soproni Szociális Intézetben foglalkoztatott thai dolgozók miatt. Milyen forrásból fedezik a foglalkoztatásukkal kapcsolatos költségeket, kiadásokat? A munkavállalók lakhatását a soproni önkormányzata biztosítja-e? Amennyiben igen, önkormányzati tulajdonú ingatlanokban helyezik-e el őket? Illetve melyik munkaerő-kölcsönző céggel kötöttek szerződést erre vonatkozóan, valamint kívánják-e ezt a létszámot a későbbiekben tovább növelni? – kérdezte az alelnök az adatigénylés során.

A jegyző válaszában az alapinformációkra szorítkozott: a thai munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos kiadásokat a Soproni Szociális Intézmény költségvetéséből finanszírozzák, lakhatásukat is a Soproni Szociális Intézmény biztosítja. A kölcsönző cég pedig a Work&Smile Kft. volt.

De miért éppen thai?

A budapesti székhellyel működő cég kifejezetten a thai munkaerő közvetítésére szakosodott. Meg is indokolják, miért.

„Mert nincs még egy olyan nemzetiség, ami ennyire ideális lenne a magyar munkaerőpiacra”.

Rendkívül céltudatosak, dolgozni akarnak, lehetőleg minél többet. Fizetésük nagy részét az otthon maradt család eltartására, az idős szülőkre vagy épp a gyerekek támogatására fordítják. Nagy munkabírásúak és szorgalmasak, jellemzően fiatal koruk óta dolgoznak, rugalmasak, alkalmazhatóak hosszú, illetve esti és éjszakai műszakokban, ünnepnapokon is. A cég által közvetített thai munkaerő két évre kapja meg a munkavállalási engedélyt, ez idő alatt nem is utazik haza.

Országos kérdés

A vendégmunkások körül több fejlemény is volt az utóbbi időben, a kormány például tavasszal elfogadott egy törvényt, amit aztán még az életbe lépése előtt vissza is vontak – erről itt írtunk bővebben.

Magyarországon nagyon sokan dolgoznak (a lakosság körülbelül fele), miközben érdemi munkanélküliség már évek óta nincs. A munkaerőhiány viszont annál nagyobb, a KSH szerint ma körülbelül százezer betöltetlen pozíció van az országban, de Orbán Viktor szerint néhány éven belül félmillió új munkavállalóra lesz szükség. Ennek csak egy töredékét lehet majd magyarokból kitenni, a többségük valószínűleg vendégmunkás lesz.

A vendégmunkások érkezése a kormány újraiparosítási stratégiájával is összefügg: Orbánék szerint az ország úgy tud majd nagyot fejlődni, hogy az akkumulátorgyártás egyik európai központja lesz. Ez az iparág rengeteg képzetlen munkást szív fel, de mivel ennyi ember nem áll rendelkezésre Magyarországon, muszáj a gyárakban vendégmunkásokat is foglalkoztatni.

A vendégmunkások helyzete a magyar politika egyik fontos kérdése is lett, a Mi Hazánk például a cigánybűnözés helyett most már hónapok óta vendégmunkás-bűnözésről beszél, és az ellenük való uszításból remélnek szavazatokat szerezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!