Pénz helyett vagyontárgyakkal is fizethetne az önkormányzat a hitelezőknek

2023. október 31. – 08:42

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább növelheti az állam az ellenőrzést az adóssággal küzdő önkormányzatok felett, amennyiben a parlament elfogadja a Belügyminisztérium által javasolt törvénytervezetet – írta a Népszava.

Eszerint az állam költségvetési biztost rendelhet ki az adósságaival nem boldoguló önkormányzatok mellé, amelyekkel szemben a hitelezők adósságrendezési eljárást indíthatnak.

A költségvetési biztos dönthet az adósságrendezésbe bevont vagyontárgyak eladásáról, de ezen túl az önkormányzat az adósságot nem csak pénzzel válthatná meg, hanem közvetlenül az önkormányzati vagyontárgyak átadásával is. Ennek alapján tehát elképzelhető, hogy a hitelező magához a vagyontárgyhoz – kézenfekvően ingatlanhoz – juthat hozzá anélkül, hogy az adósság rendezése érdekében árverésre kerülne sor.

„A törvénymódosítással azt tisztázták, a különböző önkormányzati adósságoknál mit lehet, illetve mit nem lehet tenni” – mondta a Népszavának a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke, a somogyi Tab polgármestere. Schmidt Jenő szerint a törvénymódosítás elsősorban azt teszi tisztába, hogy a hitelezőknek milyen lehetőségeik vannak a tartozás behajtására. Úgy véli, jövőre akár 30-40 településhez is biztost kell kirendelni – ezt maga az önkormányzat is kérheti –, mert az önkormányzati rendszer alulfinanszírozott, saját bevétele sok önkormányzatnak nincs is, kizárólag a központi költségvetésre támaszkodhatnak, amely azonban sokszor lényegében csak utófinanszírozást tud biztosítani a következő évi büdzsé terhére.

A hitelezők által indított eljárás lezárulta után az érintett önkormányzat még két évig pénzügyi felügyelet alatt maradna, „ez idő alatt jellemzően nem vehet rész fejlesztési pályázatokon, a település vezetői pedig nem lesznek jogosultak tiszteletdíjra és más, személyi juttatásokra” – írta a törvénytervezet nyomán a Népszava.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!