Iványiék szegedi iskolájának jótékonysági koncertjén több mint 1,2 millió forint gyűlt össze

2023. október 27. – 15:02

Iványiék szegedi iskolájának jótékonysági koncertjén több mint 1,2 millió forint gyűlt össze
A Karolina Zeneiskola Szaxofon Együttese a jótékonysági koncerten a szegedi Új Zsinagógában – Fotó: Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium / Facebook
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön este a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium támogatására tartottak jótékonysági koncertet Szegeden az Új Zsinagógában, 1,2 millió forintot gyűjtöttek össze. Az összeget ifj. Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Szegedi Gyülekezetének vezetője szerint a tanáraik fizetésére fordítják.

A műsorban fellépett a Wesley Iskola énekkara és a citerazenekara is a felkészítő tanárokkal együtt, diákok mondtak verset és zenéltek hangszeres szólistaként, őket zenetanárok kísérték. Játszottak a Solis Consort szegedi zenekar tagjai, valamint a Karolina Művészeti Iskola és a Király-Kőnig Péter Alapfokú Művészeti Iskola Növendékei is.

Ifj. Iványi Gábor szerint az utóbbi időben megállt a felmondási hullám a szegedi Wesley Iskolában, előtte azonban hét tanár távozott az eredetileg majdnem 60 fős létszámú tanári karból, és tizenegy diák, mintegy fél osztály is elhagyta a Wesley-t.

Az estre eljött Iványi Gábor, Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezető lelkésze, aki a műsor után a Telex kérdésére elmondta, ugyan nem kapcsolták ki náluk az áramot és a gázt, így a szegedi Wesley-ben sem, de bizonytalan és nehéz az egyháza alapítványi fenntartásában működő iskolák és szociális intézmények helyzete.

Az Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott, a szegedivel együtt országszerte 30 oktatási intézményben összesen 400 óvodás, mintegy 900 általános iskolás, és majdnem 600 középiskolás tanult a tanév kezdetén, ugyanakkor az intézményekben mintegy ötszázan dolgoztak, de az utóbbi hetekben a dolgozók egy része a bizonytalan helyzet miatt távozott.

Szegeden nincsen másik iskola, amely vállalná sajátos nevelési igényű, autizmussal, beilleszkedési-magatartási-tanulási nehézségekkel élő gyerekek nevelését és oktatását. A Wesley diákjai közül sokan szociálisan hátrányos helyzetű családban élnek, igen kevés pénzből gazdálkodnak. Az iskola tanév eleji gondjairól korábban már írtunk.

A jótékonysági koncert közönsége, az első sorban középen Iványi Gábor – Fotó: Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium / Facebook
A jótékonysági koncert közönsége, az első sorban középen Iványi Gábor – Fotó: Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium / Facebook

Iványi Gábor szerint nagyon sajnálatos, hogy a béreket továbbra sem tudják teljes egészében és időben kifizetni a dolgozóknak. A beérkező adományokból igyekeznek a fizetéseknek legalább egy részét kiutalni. Iványi Gábor továbbra is úgy véli, a valódi és törvényes megoldás az lenne, ha hivatalosan visszakapnák az egyházuk állami elismerését és az ahhoz, valamint alapítványaik tevékenységéhez kapcsolódó kormányzati támogatásokat, térítéseket. Ennek azonban továbbra sem látható semmi jele.

A program után Hódmezővásárhely alpolgármestere, Dr. Berényi Károly elmondta Iványi Gábornak, hogy Vásárhelyen gyűjtést indított a Kossuth Kör és a Mindenki Magyarországa Mozgalom, főként tartós élelmiszer- és pénzadományokat várnak, amelyeket Iványi Gábor egyháza intézményeinek, köztük a szegedi Wesley iskolának fognak majd eljuttatni.

Az elmúlt hetekben Iványi Gábor lelkész Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségének alapítványai országszerte sok adományt kaptak. A szegedi önkormányzaton kívül Budapest fővárosi, és több kerületi önkormányzata mellett vidéki települések is támogatták a nehéz pénzügyi helyzetben működő oktatási-, illetve a hajléktalanokat segítő intézményeket.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!