Gulyás: Megszüntetjük a tervezett Dél-budai Centrumkórház projektcégét

2023. október 18. – 08:18

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tart fenn tovább az állam olyan projektcégeket, ahol nincs érdemi munka, mert nem halad a beruházás – mondta a Hvg.hu-nak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A döntés értelmében megszűnik a régóta tervezett, de forráshiány miatt folyamatosan halogatott Dél-budai Centrumkórház projektcége is, ahol Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető felesége is igazgatósági tag.

A Dél-budai Centrumkórházról mindent lehetett hallani az elmúlt években, csak építkezést nem lehetett látni, pedig az átadását eredetileg 2023-ra tervezték. A kórházberuházás projektfelelőse a 2018-ban alapított DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt., a cég igazgatóságában az alapítás óta igazgatósági tag Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének a felesége is, aki a cég által közzétett adatok szerint azóta is bruttó 550 ezer forint (nettó 326 ezer forint) fizetést vesz fel havonta. Ez összesen bruttó 34 millió forintot jelent. A felügyelőbizottság elnökeként pedig a kormánypárti Megafon tulajdonosa, Kovács István is havi fix fizetést kap közpénzből – eddig bruttó 24 milliót.

Október elején a Telexnek küldött közleményben a Fidesz-frakció Sajtóosztálya azt írta, „Kocsis Máté frakcióvezető jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával rendelkező felesége a magyar átlagbérnél kevesebbet keres havonta a DBC előkészítő cégében”, a munkáját pedig „minden esetben hiánytalanul elvégezte”.

Gulyás Gergely válasza alapján ez a munka nem lehetett annyira sok.

„Minden felügyelőbizottsági tagnak folyósított havi pár százezer forint is pénz, és ha a beruházás halasztása miatt egy projektcégre nincs szükség, azt meg kell szüntetni, ezt tesszük a tervezett Dél-budai Centrumkórház előkészítésére létrehozott vállalkozással is”

– közölte a Hvg.hu megkeresésére Gulyás Gergely.

A XI. kerület szélére tervezett szuperkórház 1,2 millió beteg ellátásáért felelne. A beruházást 2016-ban jelentették be, azóta húzódik. A dobogói telket 2017-ben vásárolta meg a kormány a Fidesz-közeli vállalkozótól, Tamás Lászlótól 4,4 milliárd forintért. Bár a területet már 2020-ban felásták, a korábbi tervezet szerint az építkezés 2022 első negyedévétől 2026 első negyedévéig tartott volna, egyelőre viszont még a tervek sincsenek jóváhagyva. Becslések szerint a projektre már így is legalább 14 milliárdot költött el a kormány – többek közt tervezésre, bérköltségekre és a kapcsolódó úthálózat tervezési szerződésére is jutott pénz. A beruházás halasztására utal, hogy a kormány nemrég eltörölte azt a tervet, melynek értelmében Budapest határában egy új autópályás és egy főúti csomópont létesülne. Enélkül kevésbé lenne megközelíthető a kórház is.

A Dél-budai Centrumkórház helyét jelölő óriásplakát a Balatoni út melletti telken, a főváros XI. kerületében – Fotó: Huszti István / Telex
A Dél-budai Centrumkórház helyét jelölő óriásplakát a Balatoni út melletti telken, a főváros XI. kerületében – Fotó: Huszti István / Telex

A csúszás a projekt finanszírozását is veszélyezteti: a kormány tervei szerint a 330 milliárdra becsült megvalósítási költségből 260 milliárdot az uniós helyreállítási alapból fedezne, ebből azonban csak olyan projekteket lehet elméletileg finanszírozni, amelyek 2026-ig lezárulnak.

A projektcég igazgatósági elnöke Bedros J. Róbert, a Szent Imre Kórház főigazgatója, aki a Semmelweis Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja is. Bedros havi nettó 400 ezret kap a DBC Zrt.-től. De az igazgatóság tagja a Szent Imre Kórház gazdasági igazgatója, Kis Beatrix Judit is, szintén havi nettó 326 ezerért. Havi nettó 210 ezer forintért a felügyelőbizottság tagja Kretter Diána, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára és Lajos Luca is, akinek a szülei Altorjai Anita (Áder János volt sajtófőnöke, jelenleg a közmédia egyik vezetője) és Lajos Tamás, az új SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja – írja a Hvg.hu. A cég vezérigazgatója, Gulyás József havi nettó 1,05 millió forintot keres. A cég munkavállalóinak számát nemrég nyolcra redukálták.

Gulyás Gergely a lapnak azt mondta, hogy az ő kérése és döntése volt, hogy Kocsisné Márkus Szilvia a projektcég vezető testületének tagja legyen. A lapnak azt mondta, „azért kértem meg, mert megbízom benne”.

A miniszter szerint amíg a beruházás nem indul el, „a cég működésére nincs szükség”, ezért

a DBC Zrt.-t „meg fogjuk szüntetni legkésőbb jövő júniusban, ám addig még le kell zárni a tervezés-előkészítési munkákat”.

A projektcégnek ugyanis még ki kell fizetnie az M-Teampannon Kft.-vel nettó 8,25 milliárd forint értékben a kórház tervezésére kötött szerződés utolsó részletét, ami Gulyás szerint „mintegy 2,7 milliárd forint”. Ezt a „nem problémamentes” tervellenőrzési fázist folytatja le éppen a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium, év végére zárulhat le – közölte a miniszter a lappal. Amíg ez nem zárul le, a projektcég sem szűnhet meg, jövő júniusra viszont megtehetik ezt, a jogutód pedig várhatóan a minisztérium lesz.

Ha a beruházás folytatódik, új projektcéget hoznak létre. Gulyás szerint az, hogy nincs szükség évekig egy cégre, aminek nincs érdemi feladata „a többi, hasonló esetre is” igaz, ugyanis, „általánosságban ha egy cég nem tud dolgozni, működni, és így arra nincs szükség, akkor azt be kell zárni”. Ez azt jelenti, hogy a jövőben több olyan projektcéget is felszámolhatnak, ami nem végez érdemi munkát. A Hvg.hu szerint ilyen lehet például a Debrecenbe tervezett vakcinagyár építését felügyelő vállalat, a 2021-ben létrehozott Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány és a trieszti kikötőt fejlesztő állami cég, az Adria Port Zrt. is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!