2026-ra ígérik a Dél-budai Centrumkórházat, de egyelőre se elfogadott terv, se kivitelező, miközben a forrás is elúszhat

2023. május 12. – 08:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az első ígéretek szerint már betegeket is fogadna, egyelőre viszont el sem kezdődött az építkezés a Dél-budai Centrumkórház területén. A tervek már készülnek, de ha 2026-ig nem készül el a beruházás, az uniós forrás is elúszhat – írja a Népszava.

A XI. kerület szélére tervezett szuperkórház 1,2 millió beteg ellátásáért felelne. A felnőttellátás a tervek szerint 50 ezer négyzetméteren zajlik majd, az anya-gyermek szárny pedig 20 ezer négyzetméteres lesz. A beruházást 2016-ban jelentették be, azóta húzódik. A dobogói telket 2017-ben vásárolta meg a kormány a Fidesz-közeli vállalkozótól, Tamás Lászlótól 4,4 milliárd forintért.

Bár a területet már 2020-ban felásták, a korábbi tervezet szerint az építkezés 2022 első negyedévétől 2026 első negyedévéig tartott volna, egyelőre viszont még a tervek sincsenek jóváhagyva.

A Népszava kérdésére a Lázár János alá tartozó Építési és Közlekedési Minisztérium azt válaszolta, „a kivitelezési terveket az előkészítő-építtető Dél-Budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő (DBC) Zrt. 2021 októberében rendelte meg. 2023 márciusában ezek alapján a kiviteli tervek benyújtásra kerültek az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz jóváhagyásra.

A tervek első körös ellenőrzése megtörtént, de szükség lesz további pontosításokra, illetve javításokra.”

A kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzési eljárás csak a kiviteli tervek jóváhagyása után indítható el, feltéve, hogy megszületik az ehhez szükséges egyedi döntés – tette hozzá a tárca.

A kórház látványterve – Forrás: DBC zrt.
A kórház látványterve – Forrás: DBC zrt.

A csúszás viszont a projekt finanszírozását is veszélyezteti: a kormány tervei szerint a 330 milliárdra becsült megvalósítási költségből 260 milliárdot az uniós helyreállítási alapból fedezne.

Ebből azonban csak olyan projekteket lehet elméletileg finanszírozni, amelyek 2026-ig lezárulnak.

De nem csak magával az épülettel akadnak problémák. A helyszínt sokan bírálták, mert a terület nehezen megközelíthető tömegközlekedéssel. Ezért a korábbi tervek szerint a beruházáshoz átfogó közlekedésfejlesztés is tartozott volna. Hiába ítélt meg erre a kormány már korábban 673 millió forintot, sok más projekttel együtt ezt is kukázta Lázár János. „Lezárni! SOS!” – írta a projekt mellé. Szakértők szerint a korai lezárás magát a kórházberuházást is veszélyezteti.

A jelenlegi állás szerint tehát ha el is készül a szuperkórház, a megközelítése nem lesz megoldott.

A Népszava szerint a projektre már így is legalább 14 milliárdot költött el a kormány. Például:

  • Az épület tervezése nettó 8,3 milliárdba kerül, a kapcsolódó úthálózat tervezési szerződése 465 millió forint.
  • A Dél-Budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt.-t 720 milliós vagyonnal hozták létre 2018-ban.
  • A 22–40 fős cég bérköltsége 2020-ban még kevesebb mint 80 milliót tett ki egy évben, tavaly már 170 milliót.
  • Az igazgatók 1,4–1,7 milliót keresnek havonta, az igazgatóság elnöke havi 670 ezer, míg a tagok – köztük Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető felesége – 550 ezret kapnak a nem létező kórház igazgatásáért, míg a felügyelőbizottsági tagok havi 350–450 ezerért merülnek el a feladatokban.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!