Gulyás Gergelyék állítják, az akkugyárakra nem fog vonatkozni a környezetvédelmi rendelet jogi kiskapuja

2023. október 10. – 13:21

Másolás

Vágólapra másolva

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiadta a környezetvédelmi hatósági szerződés megkötésének feltételeiről és eljárásrendjéről szóló utasítást, az utasításból kiderül, hogy környezetvédelmi hatósági szerződés akkumulátorgyárak esetén egyáltalán nem köthető – áll a Miniszterelnökség közleményében.

Ezért a hatósági szerződéssel kapcsolatosan megjelent hangulatkeltő, a közvéleményt félretájékoztató nyilatkozatok szándékos politikai hisztériakeltés szándékával születtek

– közölte Gulyás Gergely minisztériuma, külön kiemelve, hogy a kormány a Dunaferr megmentése mellett döntött. „A kormányrendeletből és a miniszteri utasításból egyértelműen kiderül, hogy a munkahelyek védelmét szolgáló jogi eszközök visszaélésszerűen nem alkalmazhatók, és egyértelmű garanciákat tartalmaznak a környezetvédelmi szempontok érvényesítésére” – írták.

A „hangulatkeltő” megfogalmazással a Miniszterelnökség nagy valószínűséggel arra utalt, hogy Papp László, Debrecen fideszes polgármestere a hétfőn felszólította a kormányt, hogy vonja vissza a mérgező gyáraknak jogi kiskaput nyújtó rendeletét. A politikus a Facebookon posztolt arról, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy „olyan szabályozás legyen érvényben, amely lehetővé teszi a kormányhivatalok számára, hogy a környezetszennyező cégekkel szemben ne bírságot szabjanak ki, ne a bezárás szankciója fenyegesse a szabályok megszegőit, hanem szerződést kössenek velük, amelyben a szennyező vállalja, hogy egy bizonyos határidőn belül megszünteti a jogsértést”.

A Miniszterelnökség közleménye a Magyar Közlönyben kedden megjelent utasításra utal, ebben az olvasható, hogy az utasítás nem terjed ki akkumulátorgyártással kapcsolatos tevékenységre.

A szeptember végén megjelent rendelet eredetileg egy olyan jogi kiskaput hagyott volna, ami alapján se megbüntetni, se bezáratni nem lehetett volna a mérgező gyárakat. Aztán az Energiaügyi Minisztérium közölte, hogy nem is így értették, mert „a kormány szándékai szerint ez a szabály csak működő kohászati üzemekre alkalmazható. Akkumulátorgyárakra nem”. Akkor azt írták, hogy az ezzel kapcsolatos pontosítás a következő héten a Közlönyben megjelenik.

Hiába várta mindenki a rendelet módosítását, az se azon a héten, se az azt követőn nem jelent meg, emiatt több civil szervezet és az ellenzéki pártok is tiltakoztak, és többek között ez ellen szólalt fel a debreceni polgármester is. Az Energiaügyi Minisztérium azt ígérte, hogy a kohászati üzemekre alkalmazható módon jelenik meg a pontosítás, a most megjelent utasításban viszont nincs szó kohászatról, csak arról, hogy az akkumulátorgyárakra nem vonatkozik.

Arról, hogy hogyan bontják el az akadályokat az akkumulátorgyárak elől Magyarországon, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!