Pontosították a mérgező gyáraknak kiskaput nyitó kormányrendeletet, de még mindig nem sikerült kizárni az akkugyárakat

2023. szeptember 29. – 05:29

Másolás

Vágólapra másolva

Módosította a kormány a szabálytalanul működő vagy mérgező gyárakra vonatkozó múlt heti rendeletét szeptember 28-án, de nem úgy, ahogy az Energiaügyi Minisztérium ígérte – derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyből. A nagy kérdés az, hogy a környezetvédelmi kiskapu a jövőben csak a kohászatokra vagy minden gyárra vonatkozik-e majd.

Még a múlt hét csütörtöki Magyar Közlönyben jött ki egy olyan kormányrendelet, ami egy jogi kiskaput nyitott meg bizonyos, meg nem nevezett szempontok alapján kiválasztott cégeknek. Az új szabályozás szerint ha egy cég nem tartja be a környezetvédelmi szabályokat, akkor a hatóságnak lehetősége lesz a büntetés helyett szerződést kötni a céggel, amelyben az vállalja a szabálytalanság felszámolását.

A módosítással elméletben előfordulhat olyan, hogy a hatóság minden szabálytalankodó gyárral szerződést köt, ami után már egyiket sem büntetheti meg vagy zárathatja be. És míg egy határozatban a hivatal valami kötelező érvényűt fogalmaz meg, egy szerződés megkötése után ezt már nem fogja tudni megtenni.

Az elmúlt évek eseményeinek fényében nem volt nehéz arra a következtetésre jutni, hogy a kormány az akkumulátoripar elől próbálja meg eltakarítani a magyar környezetvédelmi intézményrendszer utolsó bástyáit. Ennek megfelelően a módosítás ellen azonnal tiltakozni kezdett egy rakat szervezet, köztük a WWF, a Greenpeace, az LMP és a Párbeszéd is.

Szeptember 23-án, szombaton aztán jött egy fordulat, és az Energiaügyi Minisztérium közölte, hogy nem is így értették, mert:

„A kormány szándékai szerint ez a szabály csak működő kohászati üzemekre alkalmazható. Akkumulátorgyárakra nem. Az ezzel kapcsolatos pontosítás a következő héten a közlönyben megjelenik.”

A furcsa fordulatból többen, köztük mi is, arra következtettünk, hogy a szabályozást direkt a Dunaferr-re találták ki, amelyet a kormány nagy erőkkel próbál megmenteni, és amelyhez épp nemrég érkezett új tulajdonos.

A módosító rendelet megjelenésére szombat óta várunk, de az sem a hétfői, sem a keddi, sem a szerdai Magyar Közlönyben nem jelent meg. Ebből kiindulva csütörtökön a WWF közleményt adott ki, amelyben azt írják: „A nagy felháborodást keltő kormányrendelet tehát az ígéret ellenére jelenleg is hatályban van, így lassan egy hete lehetőség van rá, hogy bárki szerződést kössön a hatósággal arról, hogy a szankciókat megkerülve akadálytalanul, a büntetés vagy a tevékenysége felfüggesztésének kockázata nélkül szennyezhesse a környezetet.”

Csütörtök este aztán egy külön közlöny érkezett az említett rendelet módosításával, amelyben meghatározzák, hogy a környezetvédelmi hatósági szerződést a környezetvédelmi hatóság tájékoztatása alapján a közigazgatás-szervezésért felelős miniszter kötheti meg. A kohászati üzemekről viszont egyetlen szó sem esik a rendeletben.

Arról, hogy hogyan bontják el az akadályokat az akkumulátorgyárak elől Magyarországon, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!