Ez volt az eddigi legmelegebb szeptember Magyarországon

2023. október 4. – 18:33

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak rekordmeleget, rekordnapsütést is hozott a szeptember; az ország egyes részein az átlagosnál 40-50 órával is többet sütött a nap

– ismertette a múlt hónap adatait az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Az OMSZ részletes ismertetőjéből az is kiderül, hogy 2023. szeptember középhőmérséklete országos átlagban 19,6°C volt, ami 3,6 fokkal haladja meg az 1991–2020-as átlagot és 0,4 fokkal még az eddigi, 1942-ben mért szeptemberi rekord-középhőmérsékletét is.

Az Alföld jelentős részén a 20 fokot is meghaladta a havi átlagérték, ami még a legmagasabb hegyeken is 15 fok felett volt. Az átlagosan mért 36,5 milliméteres csapadék viszont kevesebb mint kétharmada volt az elmúlt évtizedek átlagának (ami 59,1 milliméter); a középső országrészben hullott, helyenként a 10 mm-t sem érte el a csapadékösszeg, de az ország csapadékosabb részein is csak kisebb körzetekben fordult elő 60 mm-t meghaladó havi összeg.

Forrás: OMSZ
Forrás: OMSZ

Közlésük szerint a szeptemberi meleg időt a havi napfénytartam adatok is alátámasztják, jó pár helyen az átlagosnál 40-50 órával többet sütött a nap. Ez annak köszönhető, hogy a hónap időjárását nagyrészt anticiklonok határozták meg, azaz felhőoszlató hatások érvényesültek. Szombathelyen például szeptemberben összesen 254 órát sütött a nap, 57 órával többet, mint a korábbi évek megegyező időszakában, Veszprémben pedig az 52 órás napsütéstöbbletnek köszönhetően összesen 256 órát sütött a nap.

Az időjárás októberre sem változott radikálisan, a hónap első hetében továbbra is várat magára az őszies idő.

Globálisan is óriási melegrekordot hozott az idei szeptember

A szeptember globális szinten is hőmérsékleti rekordokat döntött. A klímakutatási adatgyűjtés egyik zászlóshajójának számító Japán Meteorológiai Szolgálat szerint 2023 szeptembere fél fokkal volt melegebb az eddigi legmelegebb szeptembernél. Ilyen kiugró eltérés korábban még nem volt; az Axiosnak nyilatkozó Zeke Hausfather klímakutató szerint a hónap klímaszempontból „teljes őrület”-et hozott, a kiemelkedő rekordadat pedig „már egy kicsit ijesztő”. A hónap egyébként nem csak meleget, hanem özönvízszerű esőzéseket is hozott Görögországtól Líbián át New Yorkig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!