Magyar mentőcsapat Líbiáról: Ez a város már sosem lesz élhető, Derna elveszett

2023. szeptember 25. – 11:38

Másolás

Vágólapra másolva

A Görögországban, Törökországban és Bulgáriában is pusztító Daniel vihar nemrég több líbiai nagyvároson, köztük Bengázin, Beidán, al-Mardzson és Dernán is átsöpört, a hatalmas mennyiségű esővizet azonban már nem bírta el a Derna fölötti víztározó, mindkét gát átszakadt, és ezzel gyakorlatilag négyméternyi magasságban elsöpörte Derna városát. A katasztrófában tizenegyezernél is több áldozatot azonosítottak, tízezernél is többen vannak azok, akiket jelenleg is eltűntként tartanak nyilván.

A tragédia után a Hungary Helps ügynökség programján keresztül magyar mentőcsapatok is útnak indultak, azonban a diplomáciai csatorna hiánya miatt több nap is eltelt, mire a helyszínre érkeztek, így a lehetséges túlélők után ők már nem tudtak kutatni.

„Sok olyat láttunk, amiről azt gondolnánk, hogy elképzelhetetlen. Furcsa érzés volt szembesülni azzal, hogy esélyük sem volt az áldozatoknak tudomásul venni azt, hogy ez a város már sosem lesz élhető. A település nagy része romba dőlt, és a tengerpartot 30 kilométer hosszan törmelékek, az áldozatok holttestei és állati tetemek borítják. A máskor kék tenger most sárszínű, a gyönyörű sziklákat a parton most szétszakadt ruhák próbálják beszínezni. Derna elveszett.

A helyiek és a mentőcsapatok egy emberként, emberfeletti erővel végzik a kárelhárítást, de valójában a katasztrófa egy olyan válfajával találkoztunk, ami feladta a leckét mindenkinek. A romok alá befolyt a sár, esélyt sem adva a túlélésre, és a gátat áttörő hatalmas mennyiségű víz megállíthatatlanul söpört végig a városon másodpercek alatt elragadva mindenkit. Minden áldozatnak, akit megtaláltunk, a felismerhetetlenségig összetört a teste. Nem volt esélyük” – írta a Facebookon vasárnap a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat.

Vezetője, Balázs László az RTL Reggeliben beszélt arról, mit tapasztaltak. A magyar kormány három mentőcsapatot küldött, így 37 fővel és három mentőkutyával érkeztek a helyszínre. Balázs a műsorban részletesen beszélt a történtekről, arról, hogy „másodpercek alatt annyi mennyiségű víz zúdult le (a gát átszakadásával – a szerz.), hogy négy emelet magasságban egy olyan katasztrófát okozott, amit nagyjából csak cunamiknál szoktunk látni, annyi különbséggel, hogy itt a várost épületekkel, áldozatokkal együtt belemosta a tengerbe, és harminc kilométer hosszan szétterítette a partvonal mentén.”

A magyar csapatok feladata az volt, hogy a harminc kilométer hosszú szakaszon a helyi hatóságokkal és más csapatokkal összegyűjtsék a holttesteket, amelyeket aztán szállítóhajókra vittek, így adtak át a családnak. „A katasztrófának a mechanizmusa azért sok mindent elárul arról, hogy milyen állapotban voltak az ott található emberi testek” – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mi következik most ott, azt mondta: ilyenkor elkezdődik a romok elbontása, a fertőtlenítés. A tengeri részeken leállították a keresést a helyi hatóságok, azt mondták, csak akkor fogják folytatni, ha helikopterrel valahogy nagyobb számban találnak testeket.

Derna katasztrófájáról részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!