Líbiai áradások: 11 ezer fölé emelkedett a halálos áldozatok száma, úton van a magyar mentőcsapat is

2023. szeptember 15. – 10:41

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig 11 300 ember halálát erősítették meg a líbiai hatóságok, 10 110 embert pedig eltűntként tartanak nyilván a líbiai áradások után – írja a Sky News.

A múlt héten Görögországban, Törökországban és Bulgáriában is pusztító Daniel vihar vasárnap több líbiai nagyvároson, köztük Bengázin, Beidán, al-Mardzson és Dernán is átsöpört. A még hétfőn is tomboló vihar miatt a hatóságok vészhelyzetet jelentettek be, az iskolák és a boltok bezártak, kijárási tilalom lépett életbe. A hurrikánszerű vihar több mint 400 milliméternyi csapadékot hozott az észak-afrikai ország partjaira egy nap alatt. A víz két létfontosságú gátat is beszakított, és több hidat is elsöpört a kelet-líbiai Derna mellett.

Folytatódnak a mentési munkálatok Dernában – Fotó: Hamza Al Ahmar / Anadolu Agency /AFP
Folytatódnak a mentési munkálatok Dernában – Fotó: Hamza Al Ahmar / Anadolu Agency /AFP

Szeptember 13-án a halálos áldozatok száma hivatalosan 6000 volt, de a hatóságok már akkor arra számítottak, hogy az áldozatok száma akár a duplájára is nőhet. Péntekre az áldozatok száma 11 000 fölé emelkedett.

„Most tértem vissza Dernából. Végtelenül katasztrofális a helyzet. Mindenütt holttestek hevernek – a tengerben, a völgyekben, az épületek alatt” – mondta kedden az ország keleti részének közigazgatásért felelős minisztere, Hisám Skiuat.

Az áradásról, a mentési munkálatokról, és arról, hogy hogyan hozta össze a példátlan katasztrófa a két részre szakadt országbot, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Török mentőcsapat tagja túlélők után kutat 2023. szeptember 14-én Dernában – Fotó: Tur Disaster & Emergency Managem / Anadolu Agency /AFP
Török mentőcsapat tagja túlélők után kutat 2023. szeptember 14-én Dernában – Fotó: Tur Disaster & Emergency Managem / Anadolu Agency /AFP

Külföldről is érkezik a segítség: Tunéziából, az Egyesült Arab Emírségekből, Törökországból és Algériából is érkeztek kutató- és mentőcsapatok és segélyszállítmányok Dernába. Németország, Románia és Finnország is küldött segélycsomagokat, Olaszország pedig egy polgári védelmi csapatot is küldött az országba. Az Egyesült Államok szintén pénzügyi támogatásról döntött szerdán.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek délelőtt jelentette be, hogy

rövidesen megérkeznek Líbiába a magyar mentőcsapatok, hogy megkezdjék a kutató-életmentő expedíciót Dernában.

„A tragédia óta folyamatos kapcsolatban állunk a líbiai hatóságokkal, és 14 millió forintos keretösszeget biztosítottunk annak érdekében, hogy 37 fővel és 3 kutyával meginduljanak a magyar mentőcsapatok a katasztrófa helyszínére” – közölte Szijjártó a Facebookon.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Budapest Mentőszervezet és az Inter Rescue Mentőcsoport tagjai Törökországon keresztül jutnak el Líbiába. „Az illetékes török hatóságok és a magyar nagykövetség diplomatái együtt dolgoznak azon, hogy a magyarok minél előbb megkezdhessék az életmentést Derna városában” – írta Szijjártó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!