Akár kétezer halálos áldozata is lehet a Líbia keleti részét sújtó áradásoknak

2023. szeptember 11. – 19:56

Akár kétezer halálos áldozata is lehet a Líbia keleti részét sújtó áradásoknak
Fotó: AFP PHOTO / HO /MEDIA OFFICE OF LIBYAN PRIME MINISTER (BENGHAZI)

Másolás

Vágólapra másolva

Akár kétezer halottja is lehet a Daniel vihar hétvégi pusztítása után Líbia keleti részét sújtó áradásoknak, amelyek komplett városrészeket sodortak el több partmenti településen az országban. A hatóságok nyilvántartása alapján hivatalosan 38 halottról lehet tudni, de rengeteg az eltűnt, a leginkább érintett Dernába pedig egyelőre nem lehet bejutni, így az ottani áldozatokról csak találgatni lehet – írja az AP.

Az internetre posztolt felvételek alapján Dernában komplett lakóövezetek váltak a földdel egyenlővé, és még a várost átszelő folyótól jóval távolabb is több emeletes ház omlott össze. A videókon az is látszik, hogy az utcákat teljesen elöntötte a víz, a beszámolók alapján pedig a legtöbb helyen áram sincs a katasztrófa sújtotta területté nyilvánított városban.

Oszama Hammad kelet-líbiai kormányfő az al-Maszar helyi televíziónak adott telefonos interjúban azt mondta, hogy Dermában akár kétezer halottja is lehet az áradásoknak, a belügyminiszter pedig arról beszélt, hogy ötezer ember hollétéről nem tudnak. A Vörös Félhold regionális vezetője ennél óvatosabban fogalmazott, de még ő is azt mondta, hogy csak itt 250 áldozattal számolnak.

Az MTI beszámolója szerint a rivális, tripoli kormány ügyvezető miniszterelnöke, Abdulhamid Mohammed Dbeibah vasárnap bejelentette, hogy az állami intézményeket a károk és az áradások miatt a keleti városokban kialakult helyzet sürgős kezelésére utasította. A furcsán hangzó helyzet magyarázata, hogy az országban a polgárháborúk után jelenleg két regnáló kormány van, az egyik a nyugati, a másik pedig a keleti országrészt irányítja, bizonyos részeken pedig dzsihadisták és törzsek gyakorolják az uralmat.

A Daniel vihar, amely a múlt héten Görögországra, Törökországra és Bulgáriára is lecsapott, több líbiai nagyvároson, köztük Bengázin, Beidán, al-Mardzson és Dernán is átsöpört. A még hétfőn is tomboló vihar miatt a hatóságok vészhelyzetet jelentettek be, az iskolák és a boltok bezártak, kijárási tilalom lépett életbe. Líbia négy nagy olajkikötőjét – Rász-el-Unúf, ez-Zuveitína, Brega és esz-Szidr kikötőit – már szombat estétől három napra lezárták. Az ENSZ líbiai kirendeltsége közölte, hogy sürgős segélyt biztosítanak a helyi és országos mentési munkálatok támogatására. A líbiai kormányhadsereg szóvivőjének közlése szerint hét katona eltűnt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!