Rekordcsapadék Görögországban, négyméteres víz öntött el egy várost

2023. szeptember 7. – 15:05

Rekordcsapadék Görögországban, négyméteres víz öntött el egy várost
Egy összeomlott híd romjai a közép-görögországi Farszala közelében – Fotó: Sakis Mitrolidis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Lassanként elvonulóban van a Görögországban hétfő hajnal óta hatalmas esőzéseket és áradásokat okozó Daniel ciklon. A mediterrán ciklonnak köszönhetően az ország Égei-tenger felőli partján fekvő Zagorában nemzeti csapadékrekord dőlt, 24 óra alatt nem kevesebb mint 745 milliméter eső esett le, ami 100 milliméterrel haladja meg a korábbi rekordot, a 2020 szeptemberében a kefaloniai Palira zúdult 644,7 milliméternyi esőt.

Az Időkép cikke szerint a gyérülő esőzés ellenére Zagorában hétfő óta összesen már 909 milliméter csapadék hullott le, azaz három nap alatt lehullott az idén eddig mért 1799 milliméternyi csapadék több mint fele.

Az MTI hírösszefoglalójában azt írja, hogy a Zagorához közeli Vólosz kikötővárost és a környező falvakat elöntötték a megáradt folyók és hegyi patakok, az áram- és vízellátás napok óta szünetel. A közép-görögországi Thesszáliai-síkság a görög tűzoltóság leírása szerint „hatalmas tóvá” változott, a mentőcsapatok csónakokkal próbálják elérni a Kardíca város közelében található Palamaszt, ahol a vízszint hirtelen másfél-két méterrel emelkedett meg, és az emberek mindenféle segítség nélkül a házaikban rekedtek. A viharos szél miatt a levegőből történő mentés egyelőre nem jöhet szóba. Kardíciában is válságos a helyzet, miután a város egyes részein a víz szintje a négy métert is eléri, és sok ember a házak tetején keresett menedéket.

A helyzet válságosságára jellemző, hogy 36 óra leforgása alatt összesen mintegy 5 ezer segélyhívás futott be a görög tűzoltósághoz, amire soha korábban nem volt példa. A régióban három ember meghalt, kettő pedig eltűnt. Görögország szomszédaiban, Törökországban és Bulgáriában az utóbbi napokban tizenegy ember halálát okozta a heves esőzéssel járó ítéletidő.

Görögországnak júliusban még tikkasztó aszállyal és a száraz vegetációban tomboló tüzekkel kellett megküzdenie; Korfu és Rhodosz szigetein óriási pusztítást végzett a tűz, a két szigetről tízezreket kellett kimenekíteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!