Áradás Líbiában: „Mindenütt holttestek hevernek”

2023. szeptember 12. – 13:35

Másolás

Vágólapra másolva

Már több mint ezer halottat találtak az árvíz sújtotta kelet-líbiai Derna városában – közölte kedden az ország keleti részének közigazgatásért felelős minisztere, hozzátéve, hogy még számos halálos áldozatra számítanak.

„Most tértem vissza Dernából. Végtelenül katasztrofális a helyzet. Mindenütt holttestek hevernek – a tengerben, a völgyekben, az épületek alatt” – idézte az MTI Hisám Skiuatot. A polgári repülésért felelős miniszter a Reuters hírügynökségnek telefonon azt mondta még, hogy a halálos áldozatok végső száma azonban "nagyon-nagyon magas" lesz. „Nem túlzok, amikor azt mondom, hogy a város 25 százaléka eltűnt. Sok-sok épület összeomlott” – fogalmazott.

A líbiai árvizekben eltűntek száma elérheti a tízezret is – közölte a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) egyik munkatársa genfi újságíróknak Tunéziából nyilatkozva. Azt is mondta, hogy „a humanitárius szükségletek messze meghaladják a Líbiai Vörös Félhold, és még a kormány kapacitásait is, ezért a keleti kormány nemzetközi segélykérést indított, „és mi is hamarosan sürgősségi felhívást teszünk közzé”.

A líbiai nemzeti egységkormány vezetője, Abdulhamid Mohammed Dbeibah kedden közölte az X (korábban Twitter) közösségi médiaplatformon, hogy egy sürgősségi orvosi ellátó repülőgép 14 tonna ellátmányt, gyógyszereket, felszereléseket, hullazsákokat és 87 orvosi és mentős személyzetet szállít Bengáziba, hogy támogassa az árvíz által érintett területeket.

A Daniel vihar, amely a múlt héten Görögországra, Törökországra és Bulgáriára is lecsapott, több líbiai nagyvároson, köztük Bengázin, Beidán, al-Mardzson és Dernán is átsöpört. A még hétfőn is tomboló vihar miatt a hatóságok vészhelyzetet jelentettek be, az iskolák és a boltok bezártak, kijárási tilalom lépett életbe. Líbia négy nagy olajkikötőjét – Rász-el-Unúf, ez-Zuveitína, Brega és esz-Szidr kikötőit – már szombat estétől három napra lezárták. Az országban 2014 óta két kormányzat működik – a nemzetközileg elismert a fővárosban, Tripoliban, valamint egy másik pedig a fővárostól mintegy 400 kilométerre keletre, Szirtben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!