Karácsony közzétett egy felvételt, amin simán elfér egy mentőautó az oszlopokkal védett Üllői úti biciklisávon

2023. szeptember 29. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely közzétett egy videófelvételt, amin egy mentőautó száguld végig az Üllői úti kerékpársávon. A felvételen látszik, hogy a mentő pont elfér az autósoktól oszlopokkal leválasztott útszakaszon.

Augusztus végén több kritika is érte az Üllői úton átadott új, műanyag védőoszlopokkal leválasztott kerékpársávokat. Az újfajta bicikliutak ellen először a mentősök, aztán a taxisok szólaltak fel, de kritizálta őket Rétvári Bence belügyi államtitkár és Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár is.

Az, hogy a több mint 2 méter széles kerékpársávot oszlopokkal választották el az autós forgalomtól, komoly belpolitikai és szakmai vitát okozott. A vitát az OMSZ robbantotta, a mentősök ugyanis azt állították, a buszsávokból kialakított kerékpárutak túl keskenyek ahhoz, hogy „a mentőautó biztonságosan haladjon rajta”, az autóval használható út szűkítése miatt pedig kevésbé tudnak lehúzódni az autósok, így dugóban kevésbé tudják kielőzni őket.

Erre Karácsony azzal reagált, hogy az első ilyen kerékpársávot nem is a főváros, hanem a kormány építette az Üllői úton. A BKK szerint egyébként nemhogy dugó nincs az új kerékpársávok miatt, de 6 százalékkal csökkent is a torlódási idő. Erről részletesebben itt írtunk.

A vihar nem ült el, pár napja Kubatov Gábor fejtette meg, hogy Karácsony Gergely tehet mindenről, így arról is, ha egy mentőautó a záróvonalon előz az Üllőin.

Arra viszont valamiért közel egy hónapot kellett várni, hogy valaki felvételt készítsen arról, hogy most akkor elfér-e egy mentőautó a biciklisávon, vagy nem. A főpolgármester által közzétett felvétel szerint elfér:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!