Nagyjából ezer tanár mondhat fel máig, és ők nagyon fognak hiányozni az iskolákból

Legfontosabb

2023. szeptember 29. – 05:02

Nagyjából ezer tanár mondhat fel máig, és ők nagyon fognak hiányozni az iskolákból
Demonstráció az Andrássy úton az új pedagóguséletpálya-törvény ellen 2023. június 5-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Sok kollégával beszélgettem, ez alapján úgy gondolom, hogy szeptemberben ezer körül lehet a státusztörvény miatt felmondó pedagógusok létszáma” – mondta a Telexnek Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Horváth Péter hozzátette, hogy konkrét számai nincsenek, ezek becsült adatok, amik pénteken még változhatnak.

Máig, szeptember 29-ig van lehetőségük jelezni a pedagógusoknak, ha nem akarják aláírni az új jogállásukról szóló szerződést. A pedagógusok szeptember 15. óta nyilatkozhattak arról, ha nem fogadják el a közalkalmazotti jogviszonyukat megszüntető, januártól hatályba lépő új szerződésüket. Aki jelezte a felmondását (a jogszabály szövegezése szerint lemondását), annak november végén szűnik meg a jogviszonya, nekik október végéig kell még dolgozniuk. Arról, hogy hogyan jutottunk el négy hónap alatt a státusztörvény megszavazásáig, ebben a cikkünkben írtunk, azzal pedig, hogy mi a lényege a pedagógusok új életpályájáról szóló törvénynek, azaz a státusztörvénynek – ami ellen többször is tüntettek,itt foglalkoztunk.

A kormány szerint körülbelül 700-an, a PSZ szerint ezren távozhattak a közoktatásból szeptemberben

Horváth Péter szerint az ezres nagyságrend úgy jöhet össze, hogy tankerületenként 20-25 felmondóra lehet számítani. Horváth, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója is. Hozzá ugyan az iskolából még senki nem adta be a felmondását, de egy kolléganője jelezte, hogy el fog menni a közoktatásból.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Telex kérdésére a csütörtöki kormányinfón azt válaszolta: lényegesen kevesebben jelezték a felmondásukat, mint ahányan a nyári időszakban távozni szoktak a közoktatásból. A miniszter szerint talán 700 körül lehet a szeptemberben távozó pedagógusok létszáma.

Szerinte azért sem hagyják ott tömegével tanárok a közoktatást, mert a státusztörvény jobb feltételeket biztosít, mint a közalkalmazotti jogviszony.

Ezrelékekben lehet mérni a státusztörvény miatt felmondó pedagógusok számát – erről Rétvári Bence beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint nyáron is ezrelékekben lehetett mérni a pályát elhagyó pedagógusok számát, és ez nagyságrendileg szeptemberben sem változott. Szerinte százalékban sem fejezhető ki a távozó pedagógusok aránya. Tömeges felmondásról nincs szó, a pedagógushiány pedig egy relatív fogalom, amiben összevissza dobálóznak számokkal – mondta az államtitkár.

Hány pedagógus van Magyarországon?

A KSH adatai alapján a 2022–23-as tanévben:

  • Az óvodákban a főállású pedagógusok száma 31 ezer fő.
  • Az általános iskolai pedagógusok száma közel 74 ezer fő.
  • A középfokú intézményekben főállású pedagógusként pedig több mint 42 ezren dolgoznak.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke egy sajtótájékoztatón azt mondta: nincs pontos adatuk a felmondásokról, de az előzetes felmérésük szerint

körülbelül ezren fognak távozni szeptemberben a közoktatásból, a pedagógusok jelentős része ezt már májusban megtette.

A törvény elfogadása előtt végzett felmérésben még ötezer pedagógus jelezte: felmond, ha elfogadják az új jogállást. Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom tagja szerint a státusztörvény miatt felmondók fokozatosan hagyták/hagyják el a pályát, így valószínűleg sokan elmentek már a nyáron.

Horváth Pétert az mindenesetre meglepné, ha a szeptemberben felmondó pedagógusok száma valóban ötezer lenne.

„De ezer pedagógus is hiányozni fog az iskolákból”

– tette hozzá lapunknak. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke megérti azokat, akik a fizetés miatt hagyják el a pályát, de önmagában a státusztörvény mostani változata szerinte már nem indokolja a távozást. Ebben a cikkben azt foglaltuk össze, mit tudunk, és mit nem a tanárhiányról.

Jövő hét közepén lehetnek pontos számok

A számháború után fontos tisztázni, hogy pontos számokat valószínűleg jövő hét közepén fogunk tudni mondani, ugyanis a tankerületek várhatóan addigra összesítik a felmondó tanárok létszámát – erről beszélt Rétvári Bence államtitkár is. Logikusnak tűnhet, hogy a legtöbben már az első napon, azaz 15-én jelzik, ha nem akarják aláírni az új jogállásukat, információink szerint azonban sokan kivárnak akár az utolsó napig, azaz szeptember 29-ig. Ennek az lehet az oka, hogy így kevesebb ideig vannak kitéve az esetleges retorzióknak.

A tantestületek jobb esetben már előzetesen felmérték, kivel számolhatnak, és kivel nem az őszi és a tavaszi félévben.

Rosszabb esetben most kell majd átalakítani az órarendeket,

mert egy-egy iskolából nem is kell olyan sok tanárnak egyszerre elmennie ahhoz, hogy súlyos működési problémák legyenek: épp elég, ha távozik néhány matematikát, fizikát, kémiát vagy nyelvet tanító tanár, őket ugyanis – főleg a tanév kezdete után – nagyon nehéz lesz pótolni.

Jelenleg csaknem 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a szervezet tanévnyitó sajtótájékoztatóján. A szakemberhiány a természettudományos tárgyak esetében a legszembetűnőbb. A szakszervezet szerint a hiányt az fedi el, hogy nagyjából 12 ezer nyugdíjas tanít, és minden ötödik általános iskolában képesítés nélküli pedagógus oktat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!