A 21 forintos béremelés nyomában

Legfontosabb

2023. szeptember 21. – 12:40

A 21 forintos béremelés nyomában
Felírja a tudnivalókat a táblára egy tanárnő a középszintű írásbeli matematika érettségi vizsgán – Fotó: Balázs Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 15-ig kellett megkapniuk a pedagógusoknak a tájékoztatást a státusztörvény miatt hatályba lépő új jogállásukról, benne a januártól várható bérükről. Sokan egy kinevezésmódosítást is kaptak, ami alapján van, akinek átmenetileg 21 forinttal fog növekedni a fizetése. Jövőre a pedagógusok nagy része körülbelül 5 százalékos fizetésemelésre számíthat. Van olyan tankerület, ahol a gyakornokok bére ugyanannyi lesz, mint a több évtizede pályán lévőké. A Fazekas tanára szerint nem látszik a logika, mi alapján kap valaki több emelést, míg más kevesebbet. A PDSZ szerint nincs garancia a nagyobb mértékű béremelésre, és a kormány által ígért 10 százalékos fizetésemelés sem szerepel az ajánlatokban.

„Elmentem a helyi élelmiszerboltba, hogy megnézzem, mit tudok venni a fizetésemelésemből. Egy komposztálható üres zacskó jön ki belőle” – mondta lapunknak az a pedagógus, akiről hétfőn megírtuk: bruttó 21 forinttal fog nőni a fizetése a kinevezés módosítása alapján.

A pedagógusoknak szeptember 15-ig kellett megkapniuk a kinevezésmódosításukat, ami tartalmazta a novembertől hatályos fizetésemelésüket és ágazati szakmai pótlékuk mértékét. Ezenkívül az oktatásban dolgozóknak kellett kapniuk a státusztörvény hatálybalépése miatt egy tájékoztatót az új jogállásukról, ami a 2024. január 1-től várható bérüket tartalmazta.

Ezek alapján a pedagógusok szeptember 15–29. között nyilatkozhatnak arról, ha nem fogadják el az új szerződésüket. Ebben az esetben november végén megszűnik a jogviszonyuk, és október végéig kell még dolgozniuk. Arról, hogy hogyan jutottunk el négy hónap alatt a státusztörvény elfogadásáig, ebben a cikkünkben írtunk, azzal pedig, hogy mi a lényege a pedagógusok új életpályájáról szóló törvénynek, azaz a státusztörvénynek, és miért tüntettek ellene, itt foglalkoztunk.

Van, akinek három forinttal növekszik a fizetése

A cikkünk elején idézett munkavállaló gyógypedagógusként dolgozik Budapest agglomerációjában egy általános iskolában, az idei a 32. tanéve. A 21 forintos fizetésemeléséről a kinevezés módosításából értesült. Eszerint eddig a fizetése bruttó 409 979 forint volt, novembertől pedig 410 000 forint lesz. Ennyi pénzért szerinte felesleges volt kinyomtatni az elküldött tájékoztató papírt, mert az többe került, mint amennyi pluszpénzt kapni fog. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) olyan tanárról is tud, aki három forinttal fog több pénzt keresni novembertől.

A státusztörvény szerint 2023. július 1-jétől kellett megemelni a pedagógusok illetményét, erről azonban a munkáltatóknak csak szeptember 15-ig kellett tájékoztatniuk a tanárokat. Pontosabban azokat, akiknek változni fog a bérük. A megemelt illetményeket novembertől július 1-jéig visszamenőleg kapják meg a pedagógusok. A törvény szerint az illetmény a szakmai ágazati pótlékkal együtt most nem lehet kevesebb

  • gyakornok esetén bruttó 400 000 forintnál,
  • pedagógus I. kategória esetén 410 000 forintnál,
  • pedagógus II. kategória esetén 430 000 forintnál,
  • mesterpedagógus esetén 520 000 forintnál,
  • kutatótanár esetén 640 000 forintnál.

Akinek a jelenlegi illetménye a szakmai ágazati pótlékkal együtt a fenti határt elérte, semmilyen fizetésemelést nem kapott. A többiek fizetését pedig legalább a minimumértékre kellett kiegészíteni. Valószínűleg így történhetett meg, hogy tanárok most az idézett gyógypedagógus 21 forintos bérnövekedéséhez hasonló, meghökkentően alacsony fizetésemelést kaptak. Az illetménymódosítás az alacsonyabb kategóriákban lévő, kevesebb szakmai idővel rendelkezőknek jelent viszonylag nagyobb emelést, a többieknél inkább egy átmeneti bérkiegészítésről van szó.

Januártól 440 ezer forintnál nem kereshetnek kevesebbet a tanárok

A pedagógusoknak a január 1-től hatályba lépő új jogállásukkal változik meg jobban a várható illetményük, ennek mértékéről is egy tájékoztatóból értesülhettek. Az idézett gyógypedagógus példájánál maradva, neki ebben az ajánlatban 450 ezer forintos bruttó havi juttatás szerepelt 11 ezer forintos bérpótlékkal kiegészítve. Ez azt jelenti, hogy januártól nagyjából 10 százalékkal lehet több a fizetése.

Itt azért érdemes feltételes módot használni, mert a kiküldött tájékoztatókban a „várható” kifejezés szerepel. Például „várható bér, várható munkakör, várható munkaidő, várható munkavégzés helye”. Ezek alapján tehát a most kapott ajánlatok nincsenek kőbe vésve. Több tanárral beszéltük, akik szerint ez már önmagában felháborító. Mint ahogy az is, hogy nem lehet tudni, ki mi alapján kaphat nagyobb fizetésemelést, míg más kevesebbet.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint ez azért lehet, mert nem rögzítették pontosan a fizetési kategóriákat. A státusztörvény végrehajtási rendeletében is csak a gyakornokoknál határoztak meg egy minimumbért, amihez igazítani lehet a többiek fizetését. Eszerint

január 1-től a gyakornoki illetmény bruttó 440 ezer forint lesz, ennél nem lehet alacsonyabb a pedagógusbér sem.

Több pedagógussal is beszéltünk, akik szintén néhány tízezer forintos béremelésről kaptak ajánlatot, de olyan is van, akinek várhatóan ennyivel sem fog nőni a fizetése. A szakszervezetek tapasztalatai szerint átlagosan körülbelül 5 százalékkal fog emelkedni a pedagógusok várható fizetése januártól. A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium egyik tanára is azt mondta lapunknak, hogy a Fazekasban nagyjából 5 százalék körüli emelést ígértek a tanároknak, ami 15-20 ezer forintot jelent. De mivel szeptemberben 10 százalékkal növelték a megtartandó órák számát, így ez az emelés arányaiban nem lesz érezhető. A Fazekas tanára szerint sem látszik a logika, mi alapján kap valaki több emelést, míg más kevesebbet.

A 2024. január 1-jétől érvényes illetmény összegét az alábbi bérsávok szerint állapították meg:

  • gyakornok kategória esetén: 440 ezer forint minimum,
  • pedagógus I. esetén 440 000 forinttól 1 065 000 forintig,
  • pedagógus II. esetén 440 000 forinttól 1 135 000 forintig,
  • mesterpedagógus esetén 520 000 forinttól 1 365 000 forintig,
  • kutatótanár esetén 640 000 forinttól 1 470 000 forintig.

Mindenkinek, akinek most havi 440 ezer forint alatti illetményről adtak kinevezésmódosítást, a január 1-étől érvényes új kinevezését legalább havi 440 ezer forintra fogják emelni. Más egyéb garancia a törvényben és a rendeletben nincs. Ezen valószínűleg majd a teljesítményértékelési rendszer változtathat, de annak az eredménye csak 2025 szeptemberében lesz érezhető.

„Megszégyenítő az a fizetés, amiért dolgozunk”

„A 37. tanévet kezdtem ősszel egyetemi diplomás informatika, fizika tanárként, idén februárban elérve a mesterpedagógus fokozatot. Ehhez képest az ajánlatban a kategória minimumához képest 10 százalékkal sikerült magasabb bért kínálni”

– írta lapunknak egy Budapesten dolgozó pedagógus. Ha nála nem történik meg a jogállásváltás, akkor az idén februári minősítés után január 1-től járt volna nagyobb fizetésemelés, a fokozat változásának megfelelően 70 ezer forint. Ennek viszont most nyoma sincs az ajánlatban, így a közalkalmazottként kapott fizetéséhez képest 40 ezer forinttal fog kevesebbet keresni az új köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban.

Ezt a problémát már jelezte az intézményvezetőnek, aki megígérte, hogy a furcsa helyzetről tájékoztatni fogja a tankerületet. Lapunknak a lassan nyugdíj előtt álló tanár azt mondta: megvárja a visszajelzést, és utána dönti el, elfogadja-e az új szerződését vagy felmond.

Egy lapunknak nyilatkozó másik pedagógus, nevezzük Sándornak, 2006 óta tanít. Jelenleg az alapfizetése 324 800 forint + az ágazati szakmai pótléka 103 936 forint + osztályfőnöki pótléka 40 600 forint + munkaközösség-vezetői pótléka 15 225 forint.

Ez összesen bruttó 484 561 forintos havi bért jelent. Novembertől ezt a bérét fogják kiegészíteni bruttó 1200 forinttal visszamenőleg, hogy az alapbére elérje a minimális 430 000 forintot, hiszen pedagógus II. fokozatban van. A január 1-től számított ajánlatban 460 000 forintos alapbér szerepel, és erre jön még rá az osztályfőnöki pótlék és a munkavezetői pótlék. Ez azt jelenti, hogy 30 000 forinttal fog növekedni a bruttó bére. „Mivel kényszerhelyzetben vagyok, hiszen van két gyerekem, bölcsész vagyok, a feleségem is pedagógus, és van lakáshitelem és autóhitelem is, és bármennyire is megyeszékhelyen dolgozom, az álláskereső portálok nem kecsegtetnek el, ezért nem fogom beadni a felmondásomat” – mondta Sándor lapunknak.

Egy másik, neve elhallgatását kérő pedagógus – őt nevezzük Annának – egy olyan iskolában dolgozik, ahol tanulásban akadályozott gyerekekkel foglalkoznak. Közel harminc év munkaviszonya van, két gyermekét neveli egyedül. Jelenleg a bértábla szerinti fizetése bruttó 442 134 forint + 10 250 gyógypedagógiai pótlékot kap és 40 000 forint csoportvezetői pótlékot. 2024 januárjától az új bére bruttó 464 200 forint lesz + kap 11 000 forint gyógypedagógiai pótlékot. A csoportösszevonások miatt a csoportvezetői pótlékot nem fogja megkapni, így összességében bruttó 20 000 forinttal emelkedik a fizetése.

„Megszégyenítő az a fizetés, amiért dolgozunk, a kialakult infláció miatt gyakorlatilag nem lehet ebből a pénzből megélni” – mondta Anna a Telexnek.

Bérfeszültséget okozhat a kis fizetéskülönbség

Információink szerint van olyan iskola, ahol a gyakornoktól a pedagógus II. fokozatig majdnem mindenkinek a várható bére bruttó 450 000 forint lesz. Az iskolában tanító egyik tanár szerint mindenképpen bérfeszültséget fog okozni, hogy a fiatal tanárok ugyanannyit keresnek, mint az idősebbek.

A cikkünk elején idézett gyógypedagógus a Telexnek azt mondta: furcsa, hogy egy gyakornok és a közte lévő bérkülönbség pár tízezer forint lehet, miközben ő 32 éve dolgozik. Szerinte ha most nem is, de ez a jövőben biztosan bérfeszültséget fog okozni, mint ahogy a teljesítményértékelési rendszer bevezetése is. „Ez egy időzített bomba” – mondta lapunknak.

A Fazekas tanára szerint náluk nincs bérfeszültség, inkább kétségbeesés és elszomorodás van. Több kollégája azt tervezi, kivár még egy évet, hátha jobb lesz a helyzet.

„Azt minden tapasztalt kolléga megalázónak tartja, hogy az alapbérünk épphogy magasabb, mint egy gyakornoké” – mondta lapunknak a korábban idézett Sándor, aki 2006 óta dolgozik a közoktatásban. Abban a tankerületben, ahol ő tanít, a gyakornokok 440 000 forintos ajánlatot kaptak, a pedagógus I. fokozatban lévők 450 000, a pedagógus II. fokozatban lévők 460 000 forint fizetésre számíthatnak jövőre.

„A kollégák egy része megalázónak tartja, hogy ennyire kicsi a különbség, és a szakmai tapasztalat nem számít. Azzal mindenki egyetért, hogy a 440 000 forint szükséges a gyakornoknak, de arányosan a kollégáknak ennél jóval magasabb alapbér járna”

– mondta Sándor a Telexnek.

A tanulásban akadályozott gyerekekkel foglalkozó Anna bérfeszültségről nem tud az iskolájában, nem is ismerik egymás fizetését. A kezdők valóban minimálisan keresnek kevesebbet, nettóban akár többet is, mint a sok éve pályán lévő kollégáik, de szerinte ez nem az ő hibájuk. Azt mondta, az ő iskolájában a tanári kar 90 százaléka elfogadja ezt a helyzetet. Ő sem fog felmondani, hacsak szeptember végéig nem kap egy jobb ajánlatot.

Nincs garancia a nagyobb béremelésre

A kormány a tanárok fizetésemelésével egyetért, de rendszeresen az a kérdés, hogy ezt milyen forrásból oldják meg. Először arról volt szó, hogy ha megérkeznek az uniós pénzek, akkor még idén 20,8 százalékkal emelik meg a béreket, 2024-ben 25 százalékkal, 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal, és így 2025-re bruttó 777 ezer forint körül lehet a pedagógusbér. Ez egyelőre nem történt meg.

Ha ezek a pénzek nem érkeznek meg, akkor is megemelik a tanárbéreket ebben a ciklusban csaknem 50 százalékkal – mondta korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hír TV műsorában. „Minden évben 10 százalékkal akkor is emelünk” – ígérte meg Gulyás. Idén már volt egy 10 százalékos pótlékemelés az ágazatban, ha nem jönnek meg az uniós források, akkor ezek alapján a következő béremelés 2024 januárjában lehet. A miniszter ígérete alapján így a kormányzati ciklus végéig, vagyis 2026 tavaszáig közel 50 százalékkal nőhetne a tanárok bére.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja lapunknak azt írta, hogy a kormány által ígért 10 százalékos béremelés nincs benne a tanároknak most átadott tájékoztatásban.

A PDSZ szerint sem most, sem pedig 2024 januárjától nincs garancia a nagyobb mértékű béremelésre.

„Egyetlen szó sincs arról, amiről Rétvári és Gulyás miniszterek vagy más kormányzati emberek nyilatkoznak: se  800 ezer forintos bérek, se 10 százalékos emelés, semmi az égvilágon nincs a törvényben és a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendeletben” – írta a szakszervezet oldalán. Szerintük egyedül a teljesítményértékelési rendszer tartalmaz nyomokban béremelést, de az is csak feltételes módban, és annak bevezetéséig 2025 szeptemberéig várni kell.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!