Márki-Zay rendszerváltást hirdetett, és a náci Németország háborújához hasonlította a Fidesz tavalyi győzelmét

2023. szeptember 16. – 15:23

Márki-Zay rendszerváltást hirdetett, és a náci Németország háborújához hasonlította a Fidesz tavalyi győzelmét
Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke a párt zászlóbontó rendezvényén a Belvárosi Színházban 2023. szeptember 16-án – Fotó: Cseke Balázs / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalosan is megalakult Márki-Zay Péter régóta emlegetett új pártja, a Mindenki Magyarországa Néppárt. A volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint nem függnek a Fidesztől, és már most fél tőlük a hatalom. Arról is beszélt, hogy a rendszerváltás minden magyar szent kötelezettsége, és aki azt akadályozza, az hazaáruló. A párt alelnöke szerint a magyar feltámadáshoz nem elég a fotelből politizálni, a hatalom pedig azért tartja veszélyesnek Márki-Zayt, mert becsületes.

„Ez olyan lelkesítő volt” – áradozott a barátnőjének egy idősebb nő a fővárosi Belvárosi Színház kijáratánál szombat délután. Nem egy matiné előadást néztek meg, hanem Márki-Zay Péter új pártja, a Mindenki Magyarországa Néppárt bontott zászlót.

Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje már az előválasztási győzelme után arról beszélt 2021 őszén, hogy egy új, konzervatív, jobbközép pártot szeretne alapítani. Az ötletet aztán időről időre bedobta a nyilvánosságban, néha még konkrét neveket is emlegetett, akik alig várják, hogy csatlakozhassanak az új formációhoz. Hosszas jogi procedúra után végül idén nyáron jegyezte be hivatalosan a bíróság a Mindenki Magyarországa Néppártot, amely jövőre az EP-választáson már el is indulna, a cél az Európai Néppárt.

A terem alig kétharmadát sikerült megtölteni a délelőtt tíz órás kezdésre, Gurzó Ákos, Márki-Zay Péter korábbi kampányfőnöke igyekezte úgy rendezgetni a résztvevőket, hogy a fotókon ne nagyon látszódjanak az üres székek.

A közönség soraiban már csak nyomokban tűnt fel az a fiatal generáció, amely Márki-Zay Péter körül csoportosult az ellenzéki előválasztás alatt.

A hódmezővásárhelyi polgármester korábbi kampányrendezvényeihez képest szembetűnő volt a közönség magasabb átlagéletkora.

Az előzetesen beharangozott díszvendég, Mikuláš Dzurinda, Szlovákia korábbi miniszterelnöke az utolsó pillanatban lemondta a meghívást a szlovákiai választási kampányra hivatkozva. Ott volt viszont az első sorban Mellár Tamás, a Párbeszéd-frakció országgyűlési képviselője; Bod Péter Ákos volt jegybank elnök; Giczy György, a KDNP korábbi elnöke; Lengyel Róbert siófoki polgármester és Herényi Károly, az MDF korábbi politikusa is.

A KDNP és az MDF mellett a korábbi Független Kisgazdapárt, az egykori Vállalkozók Országos Szövetsége, valamint a Pálinkás József-féle, a választás óta feloszlatott Új Világ Néppárt, és a Gémesi György nevével fémjelzett Új Kezdet is megelevenedett a Mindenki Magyarországa Néppárt zászlóbontó rendezvényén egy-egy képviselővel vagy felszólalóval.

Márki-Zay Péter: A rendszerváltás szent cél, és aki ezt akadályozza, az hazaáruló

„Mi a rendszer ellenzéke vagyunk. Mi nem hazudjuk azt a választópolgároknak, hogy a rendszer megváltoztatása nélkül Orbán Viktor leváltható. Rendszerváltás kell” – jelentette ki Márki-Zay Péter, aki bő másfél órával a rendezvény kezdete után, sokadik felszólalóként lépett a színpadra. Történelmi napként emlegette a Mindenki Magyarországa Néppárt megalapításának dátumát, de előadásában szóba került az 1987-es, rendszerváltást előkészítő lakitelki találkozó is, ahol szerinte ennél kevesebben voltak.

Szent célnak határozta meg a rendszerváltást, amely elősegítése minden magyar kötelessége, még a fideszes szavazóknak is.

„Aki ezt akadályozza, annak (…) remélem, hogy nem csak Szent Péter előtt kell elszámolnia a hazaárulásával”

– mondta a hódmezővásárhelyi polgármester, aki egy új demokratikus, szabad, tisztességes Magyarország képét vázolta. A rendszerváltás mellett kultúraváltást is ígért, úgy fogalmazott: a szeretet, a békesség, az ész és a becsület országáért küzd az új párt.

A Mindenki Magyarországa Néppárt szerinte nem függ a Fidesztől, semmilyen módon nem finanszírozza az állam, így Rogán Antal nem tudja irányítani őket, „nem mondja meg, hogy mit mondhatunk és nem mondhatunk”. Ennek ellenére volt olyan meghívott vendég Márki-Zay szerint, aki azért nem mert elmenni a párt zászlóbontó rendezvényére, mert megzsarolták, megfélemlítették. Hősöknek nevezte a résztvevőket, miközben az is látszik szerinte, hogy a Fidesz fél az új párttól, fél attól, hogy „a korábbi fideszes szavazók hiteles alternatívát találnak”, és a következő EP-választás után a KDNP is kikerül az Európai Néppártból.

Fotó: Cseke Balázs / Telex
Fotó: Cseke Balázs / Telex

Arról beszélt az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje, hogy tavaly áprilisban az állampárt propagandagépezete százszoros túlerővel legyőzte, megsemmisítette az ellenzéki szövetséget. Ő a mai napig úgy látja, hogy a mára atomjaira hullott ellenzéknek volt egyedül esélye „Orbán rendszerében, Orbán szabályai szerint Orbán Viktort leváltani.”

Márki-Zay nem ért egyet azzal, hogy az ellenzékben többen a mai napig a vereség okát az ellenzékben keresik. „Ez olyan, mintha az 1939 szeptemberében elindult világháborúban, amikor a Wehrmacht páncélos hadosztályai letaposták az ellenük induló lengyel lovasrohamot, akkor valaki a lengyel hadvezetés hibáit mérlegelné és elemezné utána” – húzott példát a náci Németország és a Fidesz között a hódmezővásárhelyi polgármester.

„Nem ellenzéki az, aki az ellenzékben keresi a diktatúra okait. Az állampárti diktatúra, az egypárti, leválthatatlan hatalomnak az okai nem az ellenzékben keresendőek”

– erősítette meg. Azt elismerte, hogy voltak hibáik, és biztos abban, hogy volt áruló az ellenzék soraiban, sokan pedig nem tettek meg mindent a győzelemért, de szerinte nem az ellenzék miatt van diktatúra.

Úgy fogalmazott, Orbán rendszere ellen kell küzdeni, nem az ellenzéket szidalmazni. Folytatva a náci Németország példáját, azt mondta, hogy a lengyelek sem adták fel, amikor a németek lerohanták és elfoglalták őket, hanem ellenállást hirdettek. „Önöknek a tavalyi vereség után pontosan ez adjon erőt és mintát” – tette hozzá.

„Orbán Viktor – ugyanúgy mint a Fidesz tagjai a szűk öltönyeiket – kinőtte Magyarországot, (…) a nemzetközi illiberális közösség emelkedő csillaga lett”

– folytatta a hódmezővásárhelyi polgármester. Felidézte, hogy Tucker Carlson amerikai televíziós műsorvezető rendkívül tehetségesnek nevezte Orbánt nemrég, amikor Magyarországon járt. Márki-Zay szerint viszont óriási baj van egy miniszterelnökkel, ha tizenhárom év teljhatalom után csak tehetségesnek hívják, és nem sikeresnek. Orbán az Európai Unió leggazdagabb politikusává vált szerinte, miközben Magyarország az ország az unió legszegényebb országa lett, „ahol az árak a legmagasabbak, a bérek a legalacsonyabbak”.

Azért alakít új pártot Márki-Zay, mert szerinte becsületes vezetőkre van szükség az országban. Példaként említette Hódmezővásárhelyt, amely az ország legkorruptabb városa volt 2018 előtt, majd az ő megválasztása óta a legtisztább lett. Állítja: ha sikerül bemutatni a hódmezővásárhelyi mintát, hogy „becsülettel, lopás nélkül, ésszel is lehet vezetni”, már másnap leváltható a kormány.

„Ennek a rendszernek ezért kell buknia, és én hiszem azt, hogy nemcsak Szent Péter előtt lesz igazságosztás. Dolgozunk azért, hogy már most, itt a Földön elnyerjék a méltó igazságszolgáltatásukat ezek a gazemberek” – jelentette ki a Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke.

Csörgősipkás bolondot csináltak Márki-Zayból, mert becsületes

Bűnözőkről beszélt Márki-Zay előtt a rendezvény egyik sztárvendége Palotás János volt országgyűlési képviselő is.

„Az országot vezető politikai elit egy bűnszervezet”

– fogalmazott a kilencvenes évek ikonikus politikusa, aki a 2021-es ellenzéki előválasztáson a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt jelöltjeként indult el Budapesten.

Palotás János – Fotó: Cseke Balázs / Telex
Palotás János – Fotó: Cseke Balázs / Telex

Arról beszélt Palotás, hogy ami most Magyarországon van, az nem jó, és meg kell szabadulni a bűnszervezettől, a magyar kormánytól, mert „a bűn nem maradhat hatalmon”. A szavai olyan sikert arattak a közönségben, hogy a beszéde folytatása előtt meg kellett várnia a közönség hosszú, ütemes tapsolásának végét. Ezután viszont annyira belejött az előadásba, hogy többet beszélt, mint az előtte felszólaló négy ember összesen.

„Amíg Pétert látjátok, addig van esély”

– mutatott az első sorban ülő Márki-Zayra, akinek szerinte van egy elképzelése az ország jövőjéről, és érdemes azon az úton elindulni, amit a volt miniszterelnök-jelölt felvázolt. Palotás olyan jó tanácsokkal látta el a közönséget erre az útra, minthogy az egyik fülük mindig legyen süket a „de” kifogásokra, míg a másikat tartsák nyitva a „hogyan” kérdésekre. Arról is beszélt, hogy Brüsszelben kell elérni, hogy az Európai Unió szabad magyar választást csikarjon ki Magyarországból. A jövő évi EP-választás azért is fontos szerinte, hogy több ellenzéki EP-képviselő jusson ki Brüsszelbe, és ott el tudják érni ezt a célt.

Rendszerváltást, elszámoltatást és politikai nagytakarítást ígért Bana Tibor, a Jobbik korábbi országgyűlési elnöke is, aki a Mindenki Magyarországa Néppárt alelnöki tisztségét látja el, jövőre Szentgotthárdon független polgármesterjelöltként indulna el. Három évtizeddel a rendszerváltás után szükség van szerinte arra, hogy szerepet vállaljanak olyan hiteles emberek is a politikában, akik tenni akarnak a hazáért, „akik nem nyaraltatják a miniszterelnököt”, hanem megvannak az elképzeléseik az ország jövőjéről.

Szeretetteljes, irgalmas Magyarországot szeretne a párt másik alelnöke, Molnár Róbert. A Független Kisgazdapárt korábbi országgyűlési képviselője, Kübekháza polgármestere, Márki-Zay régi szövetségese is hosszas prédikációt tartott a hódmezővásárhelyi polgármester fellépése előtt. „Ez az ország az ambíciók temetője lett” – fogalmazott Molnár, aki szerint Magyarország értékes embereket vesztett el a Fidesz miatt az elmúlt években.

„Mi, magyarok szabadon megválaszthatjuk ebben az országban a diktátorainkat”

– mondta, és arról beszélt, hogy szerinte választáson nem lehet legyőzni ezt a garnitúrát, ezért „szeretetteljes ellenállásra” van szükség. Mint fogalmazott, nem lesz magyar jövő, magyar feltámadás, ha az emberek féltik az életüket, és csak a fotelből politizálnak. Ki kell menni az utcára, és aktívan tenni a változásért. „Nem fogja azt mondani a gyerekem, hogy az apja nem tett semmit a hazáért.”

Elmesélte, hogy Márki-Zay Pétert 2018-ban először a tévében látta, és rögtön tudta, hogy ez az ember azt mondja, amit ő is gondol. Azóta ott volt vele több kampányban is, közelről, jól ismeri. Az előválasztás után csörgősipkás bolondnak állították be Márki-Zay Pétert szerinte, és a propaganda ezt még az ellenzékiekkel is sikeresen elhitette.

„Tudjátok, hogy miben vagyok száz százalékosan biztos? Hogy becsületes ember, és ez a baja a mai politikai elitnek. Van a politikában, van az ellenzék soraiban egy becsületes ember, akit ki kell csinálni, le kell járatni, el kell takarítani, mert veszélyes”.

Nem kell azonban Márki-Zay Péternek lenni szerinte ahhoz, hogy valakit veszélyesnek tartson a hatalom: csak az igazságot kell képviselni. „Megteszed-e?” – tette fel a kérdést, és miután a közönségben többen is igennel válaszoltak, kijelentette, hogy történelmet írnak.

A felszólalások végén aztán nem csak szóban lehetett csatlakozni a párthoz, hanem a színpadon bárki aláírhatta az alapítónyilatkozatot, és beléphetett a Mindenki Magyarországa Néppártba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!