Újabb döntés a Kúriától: nem lehet népszavazást tartani az akkumulátorgyárakról

2023. szeptember 13. – 08:46

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyta a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság elutasító határozatát, azt, amely szerint nem lehet népszavazást tartani az akkumulátorgyárak építéséről – vette észre a Népszava a kedd éjjel megjelent Magyar Közlönyben kihirdetett döntést.

Az LMP még januárban kezdeményezett országos népszavazást, hogy csak ott épülhessen Magyarországon akkumulátorgyár, ahol ehhez a helyi lakosság hozzájárul. A dokumentumot még akkor le is adták a Nemzeti Választási Iroda épületében. Azt kérdezték (volna): „Egyetért-e azzal, hogy akkumulátorgyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?”

A kérdésről aztán márciusban döntött a Nemzeti Választási Bizottság, akkor 8-7 arányban nem engedték azt át. Érvelésük szerint a kérdés nincs összhangban az Alaptörvénnyel, sőt, alkotmánymódosítást céloz. Az LMP fellebbezett a döntés ellen, de azt a Kúria is megerősítette. Az LMP a Kúria döntése ellen alkotmányjogi panaszt nyújtott be, ám az Alkotmánybíróság döntése sem neki kedvezett.

A Kúria most egy frissebb felülvizsgálati kérelmet utasított el, erről szeptember 12-én döntöttek.

A Telexen cikksorozatban foglalkoztunk az akkumulátorgyárakkal. A legfontosabb tanulságokat itt olvashatja el, az első, második, harmadik, negyedik cikket pedig a linkekre kattintva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!