Döntött az Alkotmánybíróság: nem lehet országos népszavazás az akkugyártásról

2023. július 20. – 17:13

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította az Alkotmánybíróság az LMP alkotmányjogi panaszát az akkumulátorgyárak építéséről szóló népszavazási kezdeményezésük ügyében, így nem lehet népszavazást tartani erről- írja a 24.hu. Korábban a Nemzeti Választási Bizottság, majd a Kúria is visszautasította a kérdést.

Az LMP január végén jelentette be, hogy országos népszavazást kezdeményeznek azért, hogy csak ott épülhessen Magyarországon akkumulátorgyár, ahol ehhez a helyi lakosság hozzá is járul. A kérdés ez volt:

„Egyetért-e azzal, hogy akkumulátorgyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?”

A kérdésről márciusban döntött a Nemzeti Választási Bizottság, akkor 8-7 arányban nem engedték azt át. Érvelésük szerint a kérdés nincs összhangban az Alaptörvénnyel, sőt, alkotmánymódosítást céloz. Az LMP társelnöke, Ungár Péter a döntés utáni sajtótájékoztatóján azt mondta: „Egyértelműen látszott, hogy a kormány által delegált tagok nem tudtak jogi érveket mondani a népszavazási kérdés hitelesítése ellen. Olyan dolgokat mondtak, ami minden vitán megbukott.”

Az LMP fellebbezett a döntés ellen, de azt a Kúria is megerősítette. Az LMP a Kúria döntése ellen alkotmányjogi panaszt nyújtott be, szerintük ugyanis a kérdés hitelesítésének megtagadása sérti

  • a tisztességes eljáráshoz való jogot,
  • az egészséges környezethez való jogot,
  • a természeti erőforrások védelmének, fenntartásának és a jövő nemzedékek számára való megőrzésének mindenkit terhelő kötelezettségét.

Az Alkotmánybíróság szerint viszont az akkumulátorgyárak építésének ügye a helyi önkormányzatok autonómiájába tartozik. Az LMP javaslata szerintük ebbe az autonómiába nyúlna be országos szintről, ennek a törvényi szabályozásához pedig az Alaptörvény módosítására lenne szükség.

Az Alkotmánybíróság szerint ráadásul az LMP alkotmányjogi panasza jogilag még csak befogadható sem volt, így azt elutasították. Néhány napja egyébként azt is elutasították, hogy Győrben helyi népszavazás legyen az állítólag oda tervezett akkumulátorgyárról. Arról, hogy a civil társadalomnak milyen eszközei vannak fellépni az akkumulátorgyárakkal szemben, ebben a cikkünkben írtunk hosszan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!