Döntött az Alkotmánybíróság: Győrben sem lehet népszavazás az akkumulátorgyárakról

2023. július 14. – 18:25

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy döntött az Alkotmánybíróság, hogy nem lehet népszavazást tartani arról, hogy épülhessen-e akkumulátorgyár Győr mellett – írja a 24.hu. A népszavazást a helyi MSZP kezdeményezte, azt szerették volna elérni, hogy ne épülhessen akkumulátorgyár a beépítésre szánt területek 12 kilométeres körzetében.

A népszavazási kezdeményezést először a helyi választási bizottság utasította el, fellebbezés után a Győri Törvényszék viszont mégis hitelesítette. Az Alkotmánybíróság most a törvényszék végzését semmisítette meg, szerintük az sértette az alaptörvényt.

Az egész jogilag azért kérdéses, mert egy esetleges akkumulátorgyár a Győri Ipari Parkban épülne fel, ami nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű terület, így nem vonatkoznak rá a helyi szabályok. Az MSZP és a törvényszék szerint az ipari park bővítése helyi közügy, a választási bizottság és az Alkotmánybíróság szerint viszont nem az. Emiatt nem is vonatkozhat rá egy helyi népszavazás.

Az épülő akkumulátorgyárak ellen sok helyen sok népszavazási kezdeményezés volt, de ezeket mind helyi, mind országos szinten a legkülönbözőbb indoklásokkal utasították el. Arról, hogy mit szeretnének ellenzéki politikusok, ha nem aksigyárakat, ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Arról, hogy Orbánéknak mégis miért ilyen fontos ez az ágazat, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!