Napelemes balhé: már be akarták perelni az államot, mire a kormány meghátrált

2023. szeptember 12. – 18:47

Másolás

Vágólapra másolva

Azt lehetett tudni, hogy a napelemes háztartási kiserőművek elszámolási rendszerének megváltoztatása nagy vihart kavart a már felszerelt napelemekkel rendelkezők körében, de az kevéssé kapott publicitást, hogy sokan elkezdtek pertársaságokat szervezni, hogy bepereljék a magyar államot a szolgáltatóval kötött magánjogi szerződésük felülírása miatt.

A Deutsche Welle riportere egy ilyen nyugdíjasnál forgatott, aki családi örökségét fektette napelemrendszerbe, hogy megszabaduljon a rezsidémontól – erre a kormány egy döntéssel átírta a szabályokat. A történetünk főhőse szervezkedni kezdett, hogy perre menjen az állammal, és az sem nyugtatta meg, hogy a kormány a felzúdulást érzékelve két hét után teljes hátraarcot csinált: mindenképp létrehoz egy egyesületet – amennyiben ismét a napelemeseknek kedvezőtlen ad hoc döntés születik, a sorstársakkal egységesen fel tudjanak lépni ellene.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter pénteken jelentette be, hogy a jövő évtől is fenntartják az éves szaldóelszámolást a már működő háztartási méretű napelemes rendszerekre a telepítésüktől számított tíz éven át.

Korábban azt lehetett tudni, hogy a kormány terve szerint január 1-jétől nemcsak az újonnan telepített lakossági napelemeknél szűnne meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket is áttennék havi elszámolásba. A havi elszámolás sokkal kedvezőtlenebb a fogyasztóknak, komoly felzúdulást keltett a bejelentés.

A Fidesz alighanem érzékelte, esetleg megmérte, hogy az intézkedés egy lényeges szavazói tömeget (230 ezer háztartást, vagyis akkor dupla ennyi választópolgárt) érintett volna nagyon negatívan. Ők ugyanis átverve érezték magukat, mert korábban a kormány a napelemesek támogatásánál egyfajta ráutaló magatartást tanúsított, hogy a projektek megtérülését segíti, a nappanelek telepítését kívánatosnak tartja.

Aztán úgy tűnt, hogy teljesen elromlik a matek, mire Kocsis Máté már korábban belengette, hogy visszaállítanák a napelemesek éves szaldóelszámolását. Aztán az Energiaügyi Minisztérium is elkezdte „érdemben vizsgálni” a Fidesz-frakció kérését, végül Lantos iparági szövetségekre és az energiahivatalra hivatkozva jelentette be, hogy meggyőződött arról, van értelme meghagyni a rendszert.

A Telex nemrégiben a netadó bevezetéséhez hasonlította a napelemesek változó szabályozását. Arról írtunk, hogy a Fidesz-kormányzásra nem jellemző, hogy a kormány viszonylag kicsi anyagi előnyért kifejezetten sokakat bőszít fel. Anno a netadótól is gyorsan visszatáncolt a kormány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!