Szíjj László szerint sosem volt fehérebb a magyar gazdaság, mint most

2023. szeptember 8. – 09:35

frissítve

Szíjj László szerint sosem volt fehérebb a magyar gazdaság, mint most
Szíjj László – Fotó: Duna Aszfalt Zrt.

Másolás

Vágólapra másolva

„Szeretik rám azt mondani a sajtóban, hogy közbeszerzéseken szerezte meg, növelte, hizlalta a vagyonát... De bárki jöhet közbeszerzésre, ajánlatot tehet... A Mercedes-gyár építésekor a multikat sikerült magunk mögé utasítani, mit mondjak, nem örültek neki” – mondta az Indexnek adott interjúban Szíjj László, a Duna Group alapító-tulajdonosa, Mészáros Lőrinc üzlettársa. Szíjj az interjúban beszélt az autópálya-koncesszióról, a jachtbizniszről, és még röviden a Telex Pesty Lászlóval készített interjújának részletére is reagált. Néhány fontosabb megállapítása, idézete:

  • Szerinte sosem volt fehérebb a gazdaság az elmúlt évtizedekben, mint jelenleg.
  • „Nem gondolom, hogy szégyenkeznem kellene azért, mert a Duna Group képes a nemzetközi versenytársak előtt megnyerni jelentős méretű tendereket.”
  • „Szerintem büszkék lehetünk mindannyian, hogy végre van egy olyan magyar vállalatcsoport, amely képes egy ekkora feladatot egyáltalán feldolgozni, beadni a pályázatot, és képes azt meg is valósítani.” Ezért nem tart attól, hogy az Európai Bizottság vizsgálatot indít az autópálya-koncesszió miatt. És amúgy is, ha egy lángossütő nyerne ilyen pályázatokon, azt furcsának tartaná.
  • Szerinte nem igaz, hogy 2010 óta növekedne folyamatosan az árbevételük, már előtte is így volt. „Mi a megrendelésekért vért izzadunk, de többől több jut, kevésből kevesebb. Ezen nem kell csodálkozni.”
  • Szíjj László szerint a jachtbiznisz jó üzlet, de a hírekben szereplő, Rose d’Or nevű jachthoz semmi köze.
  • A vállalkozó azt is mondta, tényleg találkoztak Pesty Lászlóval, de a dokumentumfilmes egy építőipari vállalkozás mellett próbált lobbizni, amit végül ők nem támogattak anyagilag. „Rágalmakra és vádaskodásra nem szeretnék reagálni, a korábban elmondottak a tények.”

A kormányközeli üzletemberek vagyonosodásával ebben a cikkben foglalkoztunk. Az autópálya-koncesszió furcsaságairól pedig itt olvashat bővebben.

A Szíjj Lászlóval készült interjú társszerzője Fekete-Szalóky Zoltán, az Index fószerkesztője. Ő készítette a 2021 júniusában megjelent, kifejezetten baráti hangvételűre sikerült Mészáros Lőrinc-interjút is. A Direkt36 birtokába került egy 2021 tavaszi felvétel, amelyen Fekete-Szalóky a lap és Mészáros közti kapcsolatról beszélt, például azt mondta: „Egyetlen ember volt, aki az Indexbe hónapokig pénzt adott, azt Mészáros Lőrincnek hívják”.

A héten írtunk arról, hogy az Indexen úgy számoltak be Tiborcz István svábhegyi klubjáról, hogy abban egyszer sem írták le a miniszterelnök vejének a nevét.

A Szíjj László által is szóba hozott, Pesty Lászlóval készített Telex-interjú itt tekinthető meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!