Lassan őrölnek a kormányzati kerekek a napelemesek ügyében, az államtitkár levelet ír

2023. szeptember 6. – 20:54

Másolás

Vágólapra másolva

Nem siet a kormány a 215 ezer háztartási napelemes rendszert érintő, komoly felháborodást keltő tervezet visszavonásával. A kormány terve szerint január 1-jétől nemcsak az újonnan telepített lakossági napelemeknél szűnik meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket is átteszik havi elszámolásba.

A havi elszámolás sokkal kedvezőtlenebb a fogyasztóknak, komoly felzúdulást keltett a bejelentés, Napelem Szövetség inkorrektnek és etikátlannak nevezte a kormány tervezetét. A felháborodás látva Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt kérte a kormánytól kedden, hogy állítsák vissza a napelemesek éves szaldóelszámolását, mert a már megvalósult családi beruházások esetén nem fair, hogy menet közben változnak a szabályok.

Az Energiaügyi Minisztérium pár órával később azt írta, hogy érdemben vizsgálják a frakció kérését, majd szerdán Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára Szilágyi Lászlóval, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnökével és Szolnoki Ádámmal, a MANAP Iparági Egyesület elnökével találkozott. A tárca közleménye szerint a felek egyetértettek abban, hogy a napelemeket üzemeltető családok védelmét a meglévő beruházások esetében az éves elszámolás fenntartása szolgálná a legjobban.

Az államtitkár annyit tudott azonban csak ígérni a minisztérium szerint, hogy levelet ír Juhász Editnek, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökének, és kezdeményezi, hogy

„a hatáskörrel rendelkező Hivatal fontolja meg a meglévő napelemes rendszereket érintő szabályozás módosításának lehetőségeit az éves elszámolás fenntartása érdekében”.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a napokban személyesen is egyeztet a MEKH elnökével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!