Nem veszélyeztetik a hollywoodi sztrájkok a magyarországi filmstúdiókat

2023. szeptember 5. – 11:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint másfél hónapja tart a hollywoodi forgatókönyvírók és színészcéh (SAG-AFTRA) sztrájkja, ami komoly hatással lehet a globális filmiparra is, de a külföldi produkciókat gyártó magyar filmstúdiók várhatóan átvészelik – írja a Variety.

Hollywood történetének egyik legnagyobb szabású sztrájkjában színészek, rendezők és írók fogtak össze, hogy tiltakozzanak azok ellen az áldatlan követelések és munkakörülmények ellen, amiket az olyan gigacégek teremtettek meg a piacon, mint a Netflix, a Disney és az Amazon. A sztrájk részleteiről itt írtunk.

A sztrájk miatt olyan elkészült filmek bemutatóját tolták el 2024-re, mint a Dűne második része, a Zendaya főszereplésével készült Challengers vagy a Szökevény csajok, Ethan Coen játékfilmes rendezői bemutatkozása a testvére nélkül.

Hiába tart lassan hónapok óta, augusztus végére is az látszott, hogy az álláspontok egyáltalán nem közeledtek – arról, hogy most hol tartanak a tiltakozások, kik vesznek benne részt, és milyen eredményekre lehet számítani, ebben a cikkben írtunk részletesen.

A Variety a múlt héten kezdődött 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál kapcsán írt a sztrájkról. A fesztiválon csak olyan filmek jelenhettek meg, amelyek mögött nem olyan gyártócég áll, ami a AMPTP nevű producerszervezet tagja. Így vehetett részt rajta a Jorgosz Lantimosz görög filmrendező Budapesten forgatott Poor Things című viktoriánus drámája is.

A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint a folyamatban lévő hollywoodi sztrájkok egyelőre nincsenek komoly hatással a budapesti gyártási központra.

„Érintettek vagyunk, de tovább tudunk dolgozni” – nyilatkozta a Varietynek Adam Goodman, a Mid Atlantic Films alapító-társtulajdonosa.

A produkciós cég jelenleg a Lionsgate The Killer's Game című filmjén dolgozik. A Dave Bautista és Ben Kingsley szereplésével készülő akcióvígjáték az egyike annak a sor független produkciónak, amelyek mentességet kaptak a SAG-AFTRA-tól.

A mentesség azt jelenti, hogy a szakszervezeti tagok bizonyos produkciók esetében időközi megállapodást írhatnak alá, amelynek értelmében forgathatnak és promózhatják is az adott filmet.

Így forog egyébként jelenleg is Magyarországon a Paul Rudd és Jenna Ortega főszereplésével készülő Death Of A Unicorn, és így lehetett ott a stáb a Luc Besson rendezte Dogman premierjén, szintén Velencében.

Az olyan brit tévésorozatok munkálatai is tovább futnak Budapesten, mint A sakál napja Eddie Redmayne főszereplésével, mivel azok szereplői főleg a brit Equity színészszakszervezet tagjai.

Kemény Ildikó, a Dune: The Sisterhood című tévésorozatot gyártó Pioneer Stillking Films kopruducere a lapnak azt mondta, az egyik régóta futó, Budapesten készülő sorozat esetében már nehezebb volt megoldani, hogy a sztrájk miatt se csússzanak el a forgatásokkal. Mivel a sorozatban amerikai és brit színészek is játszanak, a SAG AFTRA-szerződéssel rendelkező szereplők jeleneteit a forgatás végére tolták, és abban reménykednek, hogy addigra sikerül feloldani a hollywoodi patthelyzetet. Összességében azonban az üzlet Kemény szerint „határozottan visszaesett”.

A Dune: The Sisterhood című tévésorozat helyszínéül szolgáló Origo Stúdió marketing vezetője, Tóth Mihály szerint minden egyes, a sztrájk miatt Budapestről kivonuló produkció helyére egy másik várakozik. „Az egész iparág épp átalakul, mindenki a megoldásokat keresi” – fogalmazott a lapnak.

Magyarországon tavaly több mint 300 produkció készült, ami összértékben 690 millió dolláros (247 milliárd forintos) rekordot jelentett az országnak – írja a Variety.

Ez 2021-hez képest 20 százalékos növekedést jelent, a szakértők ráadásul a sztrájkot követően ismét jelentős ugrásra számítanak. „A koronavírus-járványhoz hasonlóan a gyártás is rohamosan meg fog indulni, amint feltűnik a sztrájk vége a láthatáron, és a producerek és a stúdiók látni fogják, hogy közeleg a megoldás” – fogalmazott Goodman.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!