Ha korrupcióra van bizonyítékod, írj! – ez áll a Pesty László által emlegetett kezdeményezés oldalán

2023. szeptember 1. – 15:24

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha a tudomásodra jut valamilyen bizonyíték, mely segíthet feltárni egy korrupciós vagy zsarolási ügyet, amely közpénzzel kapcsolatos, azt jelezd felénk és add át az anyagot nekünk” – hirdeti a Pesty László filmrendező által a Telex interjújában is emlegetett Budapesti Tiszta Kezek oldala. Pesty szerint van rálátása az oldalra, de nem állítja, hogy ő csinálta.

„9:1-hez, hogy a következő négy hónapban, karácsonyig nagyon konkrét nevek lesznek, konkrét bizonyítékokkal, eseményekkel, időpontokkal, hangfelvételekkel, de nem zárnám ki még a videófelvételeket sem”

– mondta Pesty László a Telexnek adott interjújában arról, hogy a következő hónapokban az általa „orkoknak” nevezett NER-elit számára kellemetlen bizonyítékok kerülhetnek elő. Az ősfideszes filmrendező állítja: ez a folyamat a Fidesz megtisztulásához vezet majd, Orbán Viktor pedig örülni fog neki.

A „megtisztuláshoz” kapcsolódóan maga Pesty László hozta szóba a Budapesti Tiszta Kezek elnevezésű kezdeményezést. A filmrendező szerint a Budapesti Tiszta Kezeket „nagyon okos és bátor” emberek hozták létre, aminek már egy kezdetleges weboldala is van, budapestitisztakezek.com címen.

A felület már elérhető, aloldalai nincsenek, kizárólag egy kezdőlap, aminek a tetején egy Bibó István-idézet olvasható. Ezután látható az arra vonatkozó felhívás, hogy fiktív névvel létrehozott email-fiókról közpénzzel kapcsolatos korrupciós ügyek bizonyítékát küldjék el nekik. Alul pedig emailcím, illetve az ígéret, hogy megőrzik a küldő „inkognitóját”.

Pesty a Telex interjújában azt javasolta, hogy korrupcióról szóló bizonyítékot lehet küldeni egy hamis névvel létrehozott Gmail-fiókról is, de azt tanácsolta: jobb a titkosított levelezésre kitalált Protonmail használata, ami teljes inkognitóban tartja a küldő személyét.

„Küldjék nyugodtan ide a bizonyítékaikat” – mondta. Hozzátette: van némi rálátása az oldalra, de azt nem állítja, hogy ő csinálta volna. A weboldal színeiben egyébként kísértetiesen hasonlít a filmrendező által korábban alapított Gerilla.hu-hoz.

Pesty szerint ez a folyamat a Fidesz, a magyar konzervativizmus, a magyar jobboldaliság, a keresztény konzervatív eszme „megtisztulásához” fog vezetni.

A filmrendező és a Budapesti Tiszta Kezek oldala is felidézi a Milánió Tiszta Kezeket, ami Pesty szerint jó alap lehet az ő kezdeményezésükhöz. Az olasz nevén Mani Pulite vagy Tangentopoli-ügy egy olasz korrupciós botrány volt: az 1992-ben Antonio Di Pietro ügyész által vezetett ügyvédcsoport kezdett tisztogatásba a korrupt olasz közéletben. Az ügy azzal indult, hogy egy videóval lebuktattak egy olasz politikust, aki épp kenőpénzt fogadott el egy vállalkozótól.

Ezek után évekig tartó nyomozások és vizsgálatok sora indult el Olaszországban. A milánói vizsgálóbíró-csapat által indított vizsgálat, majd az ezt követő perek gyakorlatilag teljesen átalakították az olasz politikai osztályt. A vizsgálatok olyan eredményeket hoztak, hogy sokak szerint innentől kezdődött a második Olasz Köztársaság, mivel a második világháborút követő olasz pártrendszer felbomlott. Pesty arról már nem beszélt, hogy a tisztogatás kezdetén regnáló olasz miniszterelnök ellen is vizsgálat indult, és bár Bettino Craxi tagadta a vádakat, végül elmenekült Olaszországból.

A fideszességét máig büszkén vállaló filmrendező először a kormánypárthoz köthető idei tusványosi szabadegyetemen beszélt a „förtelmes Lölő-jelenségről”. Lölő-jelenség Magyarországon az, hogy a kirakatban lopunk, csalunk, zsarolunk, hazudunk, kompromittálva egy történelmi eszmét – mondta egy beszélgetésben. Azóta Pesty egymás után adta az interjúkat, amikben erősen kritizálta például Mészáros Lőrincet és egyes, általában meg nem nevezett NER-es vállalkozókat:

  • „Azt szeretném, ha jó lelkiismerettel szavazhatnék a Fideszre. Ehhez pedig az kell, hogy ezeket a vadhajtásokat levágjuk” – mondta a Magyar Hangnak.
  • „Miért úgy épül ez a nemzeti tőke, hogy a NER-lovagok, a Lölő-jelenség absztrakt halmazának egyik-másik, vélt vagy valós arca, késsel-villával enni nem tudó, alany-állítmányt egyeztetni nem tudó tagja megaláz, kisemmiz tisztességes, igyekvő, tehetséges vállalkozókat?” – fejtette ki véleményét a 24.hu-nak.

A Telexnek adott interjújában mindezt azzal fejelte meg, hogy ezeket az embereket nem is lehet NER-lovagoknak nevezni, találóbb rájuk a Gyűrűk urából ismert „ork” kifejezés. Utalt arra is, hogy az ilyen figuráknak dolgozó emberek ezeket az „orkokat” „gazdámnak” szólítják, mintha a kora középkorban lennénk.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Pesty által emlegetett „Lölő-jelenségről” azt mondta egy kormányinfón: nem talált értelmet és összefüggést a Pesty László által Tusványoson elmondottakban. Ezzel együtt Mészáros Lőrinc és családja jachtozása már Gulyásnak sem tetszett: „Kisebb hajó, nagyobb szerénység” – kommentálta a luxusutat az RTL kérdésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!