Az ősfideszes Pesty László szerint ma késsel-villával enni nem tudó NER-lovagok semmiznek ki tehetséges vállalkozókat

2023. augusztus 8. – 11:49

Másolás

Vágólapra másolva

„Miért úgy épül ez a nemzeti tőke, hogy a NER-lovagok, a Lölő-jelenség absztrakt halmazának egyik-másik, vélt vagy valós arca, késsel-villával enni nem tudó, alany-állítmányt egyeztetni nem tudó tagja megaláz, kisemmiz tisztességes, igyekvő, tehetséges vállalkozókat?”

– teszi fel a kérdést Pesty László filmrendező és producer a 24.hu-nak adott interjújában. Pesty mondatainak az ad súlyt, hogy egy héttel a Fidesz 1988-as alapítása után lépett be a pártba, és a kezdetektől kamerázta a vezetőiket, többek között Orbán Viktor Nagy Imre újratemetésén mondott beszédét is.

Pesty László mostanában azzal került be a hírekbe, hogy Tusványoson azt mondta: a Lölő-jelenség Magyarországon az, hogy a kirakatban lopunk, csalunk, zsarolunk, hazudunk, kompromittálva egy történelmi eszmét. Ez szerinte förtelem. A mondatot akkor a 444 szúrta ki.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) átadja a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést Pesty László producernek az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából az Áder János köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetések átadásán a Karmelitában 2021. augusztus 19-én – Fotó: Bruzák Noémi / MTVA
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) átadja a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést Pesty László producernek az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából az Áder János köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetések átadásán a Karmelitában 2021. augusztus 19-én – Fotó: Bruzák Noémi / MTVA

A 24.hu mostani gigantikus interjújában Pesty részletesen kifejti, mire gondolt Tusványoson, és mivel van baja a NER-ben. A késsel-villával enni nem tudó NER-lovagokról szóló kijelentésén kívül is elég kemény kijelentéseket tett, amelyek közül a legfontosabbak ezek:

Simicska Lajos egy kiváló gazdasági szakember volt, a Lölő-jelenségben involváltak viszont közel sem rendelkeznek olyan képességekkel. „A Lölő-jelenség kapcsán az átlagmagyar nem a gazdagodást sérelmezi, hanem hogy egybites arcok birtokolnak hatalmas vagyonokat.”

Naponta hall „történeteket arra, hogy bizonyos emberek a klánból rámutatnak egy szép családi házra, rámutatnak egy panzióra, rámutatnak egy cégre, kacsintanak, és a tulajdonos fülébe súgják, hogy »barátom, nem ártana néked egy tulajdonostárs, hogy továbbra is jól menjenek a dolgaid«. És az áldozat megijed, pár fillérért beengedi cégébe a klántagot, aztán mire felnéz, kívül kerül a saját szorgalmából, tehetségéből felépített vállalkozásán, családi házán, panzióján, egyebén.”

Ez utóbbira egy példát is felhoz, szerinte Mák István mélyépítési vállalkozó nemrég a piaci érték töredékén adta el cégét gyanús körülmények között. A 24.hu megkereste Mák Istvánt, aki szerint zsarolás hatására egy oligarcha strómanjának kellett eladnia a vállalkozást. Amikor rákérdeztek, mennyi ilyen története van, Pesty azt mondta: „Nem lenne elegáns azt mondanom, hogy egész bőröndnyi.”

Pesty egyébként azt mondja, négyszemközt is el akarta mondani a kritikáit Orbán Viktornak, Tusványoson írt is egy sms-t a miniszterelnök legközelebbi munkatársának, hogy szeretne másfél percet. Az üzenetet hat órával a kerekasztal-beszélgetésük előtt küldte el, de nem kapott választ. Ezenkívül:

  • szerinte 80 százalék, hogy „megússza” a kritikát, de nem lehet meghurcolni, mert a piacról is jól megél;
  • „nem igaz, hogy egy fideszes csak akkor őszinte, ha részeg”;
  • „fideszes voltam, fideszes vagyok, fideszes maradok, míg élek, épp ezért kötelességem akár konfliktusokat vállalva is kiállni a közösségemért.”

A teljes interjú itt olvasható el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!