Rosszat kérdezett, vezetőjeként szidta a KESMA újságíróit, vagy káromkodott – a kormánymédia nagy kirúgásai

2023. augusztus 23. – 15:09

frissítve

Rosszat kérdezett, vezetőjeként szidta a KESMA újságíróit, vagy káromkodott – a kormánymédia nagy kirúgásai
Forrás: Hír TV

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordgyors kirúgásával Pálffy István vélhetően a kormányközeli média leggyorsabb, de nem az első nagy távozója. Előtte is történtek már hasonlóan látványos, nagy visszhangot kapó kirúgások. Előfordult, hogy elég volt egy kritikus kérdés, máskor pedig az állami médiaholding éléről távozott a vezető, miután arról beszélt, hogy saját maga is a KESMA-n kívüli tartalmat fogyaszt. De okozott bajt egy hosszúra nyúlt káromkodás és a Bajai Halfőző Fesztiválon lecsúszott pálinka is.

A Hír TV júliusban jelentette be, hogy Pálffy István náluk tér vissza képernyőre. Pálffy viszont egyetlen estét, pontosabban Napi Aktuálist ért meg a csatornánál, mivel a Márki-Zay Péterrel készített interjú közben arról beszélt, hogy „bizonyos türelemmel kétségkívül kell lenni egy olyan betegség felé, iránt, mint a pedofiloké, és ugyanakkor ott vannak a gyermekeik”.

A megkérdőjelezhető mondat miatt másnap este a műsorvezető már be sem ülhetett a stúdióba. A csatorna kiadott egy közleményt, amiben leírták, hogy elhatárolódnak az elhangzottaktól, és felmondtak a műsorvezetőnek. Pálffyt azóta szó szerint elkezdték eltörölni: a Média1 vette észre, hogy az első munkanapját bemutató cikk eltűnt a Borsról, de Facebook-oldala sem elérhető már.

A Pálffy István által elmondottak természetesen megkérdőjelezhetőek, kérdés például, hogy egy másik, akár független csatornánál mit kapott volna mondataiért. A cikkben nem is a műsorvezető által elmondottak hátterével, hanem a kormányközeli média nagy kirúgásaival foglalkozunk.

A „jó tollú” újságírók nem a keresztény-konzervatív oldalon vannak

A legemlékezetesebb megszólalás, ami nem kirúgást, de látványosan gyors távozást eredményezett, az a KESMA, azaz a fideszes médiaholding első vezetőjéhez, Varga Istvánhoz köthető. A Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány egy fideszes ernyőszervezet, amihez szinte az összes kormánymédia csatlakozott 2018 végén. Az alapítvány kuratóriumának vezetésével először az egykori fideszes képviselőt, Varga Istvánt bízták meg. Varga már a kinevezése után adott interjúkban meglepően őszintén kezdett beszélni a KESMA alá tartozó sajtótermékekről. Adott egy interjút például a 24.hu-nak, amiben már kritizálta a közmédiát, sőt az interjú első verzióját le is tiltotta a „személyét érintő negatív színezet” miatt.

A pontot az i-re viszont a Behir.hu-nak adott interjúval tette fel. „Keresztény, konzervatív, kormánypárti ember létemre én Élet és Irodalmat járatok, én Magyar Narancsot olvasok, Népszavával kezdek – mert most még nincs Magyar Nemzet –, ha jó tollú cikket, glosszát akarok elolvasni” – ecsetelte olvasási szokásait. De az interneten is inkább a független sajtótermékeket részesítette előnyben; például kiderült, hogy nap elején először az (akkori) Indexet nyitja meg, és csak utána az Origót. Majd hozzátette azt is, hogy a „jó tollú” újságírók nem a keresztény-konzervatív oldalon vannak, hanem a „másik oldalon”.

Az interjú február 4-én délután jelent meg, Varga István aznap este magától felhívta az MTI-t, hogy bejelentse: távozik a KESMA kuratóriumának éléről.

Vargával az utóbbi időben egyébként két helyen lehet találkozni: két fideszes képviselőnek is ő a védője a bíróságon. Ő képviseli Boldog Istvánt, emellett pedig a Völner-Schald-ügyben Völner Pál egyik védőjeként is dolgozik.

Lesz-e vizsgálat a Magyar Idők miatt?

A Hír TV riporterének elég volt egyetlen „rossz” kérdést feltennie egy fideszes képviselőnek, repült is. Medgyesi Miklós egy Nikola Gruevszkiről szóló, végül meghiúsult nemzetbizottsági ülés után eredt a kormánypárti Halász János után. A riporter azt a kérdést szegezte Halásznak, hogy „ha Demeter Mártát támadják minősített adatokat nyilvánosságra hozatala miatt , akkor amiatt lesz-e vizsgálat, hogy a Magyar Idők címlapon hozta Gruevszki menekültügyi eljárásának végeredményét”.

A kritikus kérdésből a csatornánál gyorsan belső ügy lett, másnap be is hívatták az „elszabadult” riportert, aki öt év munka után közös megegyezéssel távozott a csatornától. A Hvg.hu akkor azt írta, hogy Medgyesi akkor belement a kompromisszumos megoldásba, de távozása szinte biztosan kapcsolatban állt a Halász Jánosnak feltett kérdéssel.

Tíz perccel átcsúszik ez a kibaszott híradó is

Szebeni István története sokak számára biztos máig emlékezetes: hírolvasóként azt hitte, hogy már az esti M1 Híradó riportja megy, őt pedig nem hallják a nézők, így egy ízeset káromkodott, majd szidni kezdte a közmédia műsorait.

„Mert tudtam má' mikor kimondtam, hogy tegnap baszd meg, az ma. Úgy utálom, hogy tíz perccel átcsúszik ez a kibaszott híradó is, és mindig ezzel kell szórakozni. Nem baj, az a lényeg, hogy az Aranyág még időben lemegy előttünk, vagy Aranyvessző”

– mondta. A felvételen hallatszik, hogy a stúdióban mondják, hogy „megáll”, szóval Szebeni arra következtethetett, hogy nem az ő mikrofonja van adásban, de egy hiba, illetve a technikai stáb munkája miatt végighallgathatta mindenki, amit csak a kollégáinak szánt.

Szebeni Istvánt szinte azonnal kirúgták a közmédiától, még az sem mentette meg, hogy a műsor nem élőben ment, egy előre felvett adásról volt szó, így a legnagyobb hibát a technikai stáb követte el. Kirúgása után Szebeni több csatornát is megjárt: dolgozott a TV2-nél, ahonnan a Echo TV-hez, majd végül újra a TV2-höz került, ahol egészen idén júliusig dolgozott, ekkor távozott a csatornától – ezúttal nem káromkodás miatt.

Hiteltelenítette a Kékfényt

Szintén nem önszántából távozott a Kékfény azon riportere, akit bordélyházak üzemeltetésével gyanúsítottak meg. A 44 éves férfi országszerte 16 lakást bérelt prostituáltaknak, amiért napidíjat kért a nőktől. A rendőrség közleménye szerint a férfi a „folyószámlájára több tízmillió forintot fizetett be, ami a bűncselekmény elkövetéséből származhatott”.

Berkes Béla végül nyilatkozott is: azt mondta, hogy ő senkit nem használt ki, szó se volt futtatásról vagy bordélyokról. Szerinte nincs károsult vagy áldozat, azt mondta, tiszta a lelkiismerete. De arról is beszélt, hogy szégyelli magát, mert szerinte hiteltelenítette a Kékfényt és az ott dolgozó kollégáit.

Az idők során folyamatosan egyre többen jelentkeztek a főzésre

A végére hagytuk azt a történetet, aminek végül nem lett kirúgás az eredménye, de a története mégis emlékezetes. Az M1 Híradójának egyik riportere 2017-ben kicsit túlságosan is beleélte magát a Bajai Halfőző Fesztivál hangulatába.

Bencze Péter ittasan jelentkezett be élő adásba, majd másfél perc bizonytalan beszéd és egy rosszul sikerült miniinterjú után inkább gyorsan el is köszöntek tőle.

Bencze Péter bejelentkezésében csúnyán összekuszálódtak a hangok, de a szavak is nehezen formálódtak. Villáminterjút is csinált az őt körülálló halászléfőzőkkel, ennek elején újra köszöntötte a „kedves nézőket”. Bencze egyébként meglepően gyorsan kapcsolt és húzta el a mikrofont, mikor nyilatkozója trollkodni kezdett, és beleszőtte mondanivalójába a „népszopásokat”, ami az M1 hírolvasójának egyik korábbi bakija volt. Bencze utána még próbálkozott, nehezen, de összerakta azt a mondatot, hogy „az idők során folyamatosan egyre többen jelentkeztek a főzésre, ami egyébként nem egy verseny, ezt nagyon fontos elmondani”.

A stúdiót kapcsolva látszott némi zavar, Bencze hiába folytatta monológját, lekeverték, és továbbmentek. Az eset után vizsgálat indult, aminek az lett az eredménye, hogy Benczét három hónapos pihenőre küldték. Bencze Péter – akinek védelmében még Facebook-csoport is indult – egyébként nyilatkozott is a közmédia Balatoni nyár című műsorában, elmondta, hogy gyógyszereket szedett, de elfogadott egy pálinkát a bajaiaktól, ez okozta zavart állapotát. A történet végül pozitívan zárult: a riporter három hónap elteltével visszakerült a képernyőre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!