Meghiúsult a kormánytagok és a DK-s árnyékminiszterek vitája, de most nem Orbánékon múlott

2023. augusztus 21. – 14:01

Másolás

Vágólapra másolva

„A Demokratikus Koalíció ahogy eddig, úgy a jövőben sem vesz részt fideszes pártrendezvényeken” – válaszolták a Demokratikus Koalíció sajtóosztályától arra a kérdésünkre, hogy a párt képviselői miért utasították el a csütörtökön kezdődő Tranzit Fesztivál szervezőinek meghívását.

Azután kerestük meg a DK-t, hogy Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója arról beszélt a hirado.hu-nak: „a jobboldalon nagy hagyománya van a vitáknak”, több rendezvényen is teret engednek a minőségi eszmecseréknek, és szomorúan vették tudomásul, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a DK tagjai sosem vesznek részt ezeken a vitákon.

„Most még azt is felajánlottuk nekik, hogy az árnyékkormányuk árnyékminiszterei leülhetnek a magyar kormány hivatalban lévő minisztereivel beszélgetni, de ők ezt is visszautasították”

– árulta el Hollik, hozzátéve: a Fideszben fontosnak tartják az építőjellegű eszmecseréket.

Arról nem esett szó a közmédiának adott interjúban, hogy Orbán Viktor 2006 óta nem állt ki miniszterelnök-jelölti vitára, és az idei Tranzit Fesztiválon is csak a megafonos Bohár Dániellel ül le beszélgetni. Arról sem ejtett szót Hollik, hogy a Fidesz politikusai kizárólag a saját rendezvényeiken a saját közönségük és az általuk választott moderátorok mellett hajlandóak ellenzéki képviselőkkel vitázni, mint ahogy az sem derült ki az interjúból, hogy a jobboldali vitakultúra jegyében Orbán kész lett volna-e egy asztalhoz ülni Dobrev Klárával, a DK-s árnyékkormány árnyék-miniszterelnökével, ha utóbbi elfogadja a meghívást.

A DK tavaly szeptemberben azért alakított árnyékkormányt Dobrev Klára vezetésével, hogy elképzelésük szerint megmutassák: van alternatívája Orbán Viktornak és a Fidesznek. Az árnyékkormány itthon nem egy létező közjogi fogalom, a DK is leginkább kommunikációs célra találta ki. Az tény, hogy az elmúlt hónapokban minden közvélemény-kutatásban kiemelkedik a DK népszerűsége az ellenzéki oldalon, de azt nem tudni, hogy ebben bármilyen szerepet játszik-e az árnyékkormány.

Az ugyanakkor már biztos, hogy a tihanyi Tranzit Fesztiválon sem fog kiderülni, mi sül ki belőle, ha egy árnyékminiszter szemben találja magát egy hivatalban lévő miniszterrel. Csak érdekességképp vessünk egy pillantást arra, hogy kik találkozhattak volna a Tranzit Fesztiválon, ha megvalósul az Orbán-kormány és Dobrev-árnyékkormány tagjainak vitája:

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszterrel;
  • Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszer Rónai Sándor árnyék-külügyminiszterrel;
  • Pintér Sándor belügyminiszter Mustó Géza árnyék-belügyminiszterrel;
  • Varga Mihály pénzügyminiszter Bodnár Zoltán árnyék-pénzügyminiszterrel;
  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Vadai Ágnes honvédelmi árnyékminiszterrel;
  • Lantos Csaba energiaügyi miniszter Varju László energia- és rezsiügyi árnyékminiszterrel, míg
  • Nagy István agrárminiszter Benedek Szilveszter mezőgazdasági árnyékminiszterrel ült volna egy asztalhoz.

A DK nem először utasította vissza a kormányközeli rendezvény meghívását. Gyurcsány Ferencék évek óta tudatosan távol maradnak minden fideszes programtól, a tusványosi pártközi kerekasztal-beszélgetésen sem vettek részt júliusban.

A többi ellenzéki párt nem zárkózik el ilyen kategorikusan a fideszes rendezvényektől, a hétvégi tihanyi Tranzit Fesztiválon

  • Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel;
  • Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Lukács László Györggyel, a Jobbik frakcióvezetőjével;
  • Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője Tompos Mártonnal, a Momentum országgyűlési képviselőjével;
  • Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója pedig Bedő Dáviddal, a Momentum országgyűlési képviselőjével ül le vitázni.

Mi is szerettünk volna regisztrálni a fideszes rendezvényre, hogy Tusványoshoz hasonlóan élőben tudósíthassunk az ottani programokról. A szervező Kommentár Alapítvány azonban azt válaszolta lapunknak, hogy a Tranziton médiapartnerekkel dolgoznak, és csak nekik tudnak regisztrációt biztosítani. A legérdekesebb vitákat, előadásokat azonban ígéretük szerint a Tranzit Facebook-oldalán élőben közvetítik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!