Kocsis Máté: Hogy veszitek ti a szátokra, hogy mi oroszbarátok vagyunk?

2023. július 20. – 16:52

Kocsis Máté: Hogy veszitek ti a szátokra, hogy mi oroszbarátok vagyunk?
Molnár Zsolt és Kocsis Máté Tusványoson a Pártközi vitafórum választások előtt című beszélgetésen – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Mi örülünk, ha a Telex igazat ír. Ezzel nekünk nincsen bajunk alapvetően” – mondta Nacsa Lőrinc, a KDNP frakcióvezető-helyettese, miután a megafonos Deák Dániel Tusványoson a Telex egyik korábbi cikkéből idézett, amely szerint gazdasági bravúr lenne, ha sikerül egyszámjegyűre csökkenteni az inflációt, ahogy azt Orbán Viktor többször is megígérte.

A tusványosi fesztivál egyik kiemelt programja évek óta a pártközi vita, amikor nem csak kormánypárti szereplők ülnek az asztalnál. Most is megtelt a sátor, ahol a háborúról, gazdasági kérdésekről és az ellenzék helyzetéről is beszélgetett Kocsis Máté (Fidesz), Nacsa Lőrinc (KDNP), Brenner Koloman (Jobbik), Molnár Zsolt (MSZP) és Kanász-Nagy Máté (LMP).

A Fidesz népszerűsége az elmúlt egy évben hozott gazdasági megszorítások ellenére nem csökkent, de a jobbikos Brenner Koloman arra számít, hogy az orbáni inflációnak, az elmúlt évek téves gazdaságpolitikájának előbb-utóbb meglesz a következménye, és ez a Fidesz támogatottságán is látszani fog.

De miért nem sikerült eddig az ellenzéknek profitálnia a gazdasági megszorításokból? Az LMP-s Kanász-Nagy Máté szerint az a politika nem működik, amikor az ellenzék szimbolikus ügyekkel próbál harcba szállni kormánnyal,

„ha a kordonok körül ugrabugrálunk, ha a Kunigunda utcába vonulunk folyamatosan”.

Az LMP-s képviselő szerint tartalmi ügyek következetes képviseletével lehet eredményt elérni. Ilyen például az akkumulátorgyárak vagy a oktatás.

„Az úgy van jól, ahogy van” – mondta az ellenzéki pártok támogatottságáról Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője szerint mindenhol brutális infláció van a háború miatt, nem csak Magyarország van nehéz helyzetben, és ők ezt megmondták, amikor kivetették a szankciókat. Kocsis arról beszélt, nem jó politika „a mindig minden ellen vagyunk, de semmi mellett nem vagyunk”, és a magyar választók nem szeretik, ha az ellenzék nem támogatja a fontos nemzeti ügyeket.

Vannak olyan nemzeti ügyek, amelyekben érdemes lenne közösen gondolkodni – reagált az MSZP-s Molnár Zsolt, majd hozzátette: a közös nemzeti minimumra az állampártnak kellene kísérletet tennie, de ők inkább leuralják a terepet, és olyan salátatörvényekbe teszik a támogatható javaslatokat, amelyek más részei vállalhatatlanok.

„Mi nem leuraljuk ezt a terepet, hanem megnyertük a választásokat. A választók uralták le a terepet”

– mondta a szocialista képviselőnek Kocsis Máté.

Molnár Zsolt az MSZP országgyűlési képviselője, Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője, Kanász-Nagy Máté az LMP frakcióvezető-helyettese, Nacsa Lőrinc a KDNP frakcióvezető-helyettese, Brenner Koloman a Jobbik frakcióvezető-helyettese, Deák Dániel moderátor, a Megafon véleményvezére, a XXI. Század Intézet vezető elemzője Tusványoson – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Molnár Zsolt az MSZP országgyűlési képviselője, Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője, Kanász-Nagy Máté az LMP frakcióvezető-helyettese, Nacsa Lőrinc a KDNP frakcióvezető-helyettese, Brenner Koloman a Jobbik frakcióvezető-helyettese, Deák Dániel moderátor, a Megafon véleményvezére, a XXI. Század Intézet vezető elemzője Tusványoson – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„Nagyon káros dolognak tartom, hogy a Fidesz az ellenzék jelentős részét nem tartja a nemzet részének. Kikérem magamnak azt a politikát, amely kiírja az ellenzéket a nemzet egészéből” – mondta Brenner Koloman, aki szerint mindig a túlerőben lévő kormánynak kellene gesztust tennie, és nemzeti ügyekben a Jobbik támogatná is a Fideszt. Nacsa Lőrinc szerint ők nem mondják azt, hogy az ellenzék nem része a nemzetnek, csak épp az ellenzéki pártok nem támogatják azokat a fontos nemzeti javaslataikat, mint például a békepárti határozat volt.

„Hideg polgárháborús állapot van Magyarországon”

– fogalmazott Kanász-Nagy Máté, aki szerint ez mit sem jelez jobban, mint hogy Magyarországon nem tudnak leülni kormánypárti politikusokkal vitázni, hanem lövészárkokból lövöldöznek egymásra. A Fidesz törésvonalakat épít szerinte brüsszelezve, sorosozva, miközben közös nemzeti minimum lehetne a szociális dolgozók bérének emelése, vagy az, hogy Magyarország függetlenedjen az orosz gáztól, amit meg sem próbál a kormány.

„Folyamatosan azzal jöttök, hogy oroszbarátok vagyunk” – mondta Kocsis Máté, miután az LMP politikusa felidézte, Orbán Viktor mennyivel másként viszonyult Putyinhoz és Oroszországhoz 2009 előtt. „Családi alapon kikérem ezt magamnak. Hogy jöttök ti ehhez? Hogy veszitek ti a szátokra, hogy mi oroszbarátok lennénk?” – fakadt ki a Fidesz frakcióvezetője. Arról beszélt, az oroszok soha semmi jót nem tettek Magyarországnak, és azért az oroszoktól vásároljuk a gázt, mert Európában Magyarországnak a legnagyobb a kitettsége az energiapiacon, és az oroszoktól lehet legegyszerűbben, legolcsóbban beszerezni. Nem azért veszünk Oroszországból gázt, mert annyira szeretjük az oroszokat – mondta Kocsis.

„Nekünk az orosz gáz nem öröm, hanem kényszer”

– tette hozzá a fideszes politikus, aki szerint azért is lenne fontos Magyarországnak, hogy véget érjen a háború, mert a gazdasági érdekeink ezt kívánják.

Az LMP képviselője szerint a magyar kormány meg sem próbált az elmúlt években függetlenedni az orosz szénhidrogéntől, csak azt mondják, az energiafüggőséget egy megváltoztathatatlan állapotnak próbálják bemutatni. Pedig lehetne érte tenni: például leszigetelhetnék a házakat, és a megújuló energiába kellene forrásokat fektetni. Nacsa Lőrinc erre úgy reagált: az energiafüggőségünket Trianon és a kommunizmus okozta.

Nacsa Lőrinc, Brenner Koloman és Deák Dániel – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Nacsa Lőrinc, Brenner Koloman és Deák Dániel – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Míg Brenner Kolomant kinevették, amikor arról beszélt, a Jobbik az egyetlen euroatlantista jobboldali konzervatív párt Magyarországon, az MSZP-s Molnár Zsolt nagy tapsot kapott a közönség soraiból, amikor azt mondta, pártjával nem támogatják a migránskvótát, jó dolognak tartják a déli határkerítést, a hatósági árakat, és támogatnák az atomenergiát is.

„A szocialista kongresszuson van még erre esély”

– jegyezte meg Molnár, amikor a beszélgetést moderáló megafonos Deák Dániel közbeszúrta, hogy az MSZP-s politikus Tusványoson mindig áhítozik a tapsra, de tavaly például kifütyülték.

A vitán a DK, a Momentum és Párbeszéd nem vett részt, de Gyurcsány Ferencet sokat emlegették, igaz, a kormánypárti képviselők sokáig csak nagykutyaként hivatkoztak rá, aki a baloldalt irányítja a háttérből. Molnár szerint ha ez igaz lenne, nem ő ülne most ezen a beszélgetésen, és azt kívánja Kocsis Máténak, hogy olyan szabadon beszélhessen, mint ő. „Olyan lett Gyurcsány Ferenc, mint Voldemort. Félnek tőle, és ha kimondják a nevét, lehet, hogy megjelenik” – mondta Nacsa a beszélgetés egy pontján. Gyurcsány nem jelent meg, mint ahogy Karácsony Gergely sem, pedig az ő neve talán még Orbánénál is többször került elő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!